PIO fond zarađuje od firmi koje penzionerima ponekad prodaju skupe usisivače, jastuke, masažere...

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, prema podacima sa zvaničnog sajta, ima ugovore sa tačno 1.236 preduzeća koja penzionerima prodaju robu široke potrošnje.
PIO fond zarađuje od firmi koje penzionerima ponekad prodaju skupe usisivače, jastuke, masažere...
Foto: Pixabay

Uloga Fonda PIO u ovim kupoprodajama je administrativna - kada mu bilo koja od tih 1.236 firmi dostavi potpisani kupoprodajni ugovor sa nekim penzionerom, Fond stavlja takozvanu administrativnu zabranu na njegovu penziju i "skida" mesečne rate sve dok se ne isplati ceo ugovoreni iznos, piše N1

Problem je što se, osim korisnih stvari koje penzioneri mogu da kupe na ovaj način - ogrev, obuću, odeću, da registruju automobil na rate, kupe kompjuter - sve češće dešava da plaćaju enormno velike rate na ime preskupih usisivača, prečišćivača, jastuka koji "hlade", masažera, kao i raznih predmeta nepoznatog porekla koji im se prodaju kao zdravstveno korisni. Fond, međutim, od svih ovako sklopljenih ugovora i prihoduje određena sredstva, što je potvrdila i Državna revizorska institucija. Naime, u ugovorima o poslovnoj saradnji sa preduzećima, definisana je naknada na ime troškova za izvršene usluge "kao procenat od ukupno obustavljenih sredstava".

Usisivač za 2.949 evra ili naddušek i jastuk sa magnetima za 106.670 dinara samo su dva primera kupoprodaje tokom jula i avgusta, gde je penzionerima trgovac došao "na kuću" i prodao im robu koju su oni poželeli da vrate čim su za prodavcem zatvorili vrata. O ovim kupoprodajama portal N1 je pisao nakon što su se nezadovoljni kupci obratili redakciji.
 
Od ogreva do biomagnetne prostirke
 
Na internet stranici Fonda PIO navedeno je da penzioneri na rate, putem administrativnih zabrana koje im se mesečno stavljaju na penzije, mogu da plate usluge i proizvode u oblasti zdravstva, turizma, zatim kod javnih komunalnih preduzeća, kao i da kupe robu široke potrošnje.
 
Proizvodi i usluge u oblasti zdravstva, turizma i javnih komunalnih preduzeća jasno su definisani i da bi ih kupili penzioneri treba da odu – kod stomatologa, u apoteku, optiku, turističku agenciju ili lokalno komunalno preduzeće.
 
Kod robe široke potrošnje situacija je – drugačija, navodi portal N1.
 
Na spisku na sajtu Fonda PIO među 1.236 ugovora sa preduzećima koliko smo izbrojali, nalaze se mnoge usluge i proizvodi koji su penzionerima zaista potrebni.
 
Tako se na spisku nalaze 83 penzionerska udruženja i firme koje prodaju ogrev na rate. Kod nekih od njih može da se kupi i zimnica na više rata, a postoje i preduzeća koja prodaju isključivo zimnicu.
 
Međutim, među 1.236 firmi ima i onih koji svoju ponudu penzionerima donose na kućni prag.
 
Uglavnom su registrovani za "prodaju i naplatu" uređaja za prečišćavanje, osvežavanje, za "prodaju i naplatu" proizvoda za zdravo spavanje, prodaju i naplatu "terapeutske krevetnine", "antialergijske posteljine", "biomagnetnih prostirki", "masažera za relaksaciju"…
 
Opširnije na N1.
  • Nikola

    05.07.2023 11:09
    Vracanje penzije PiO fondu
    Dali postoji neko,kome bi se mogli obratiti povodom problema sa PIO Fondom??Majka prima porodicnu penziju u iznosu od 10.300din vec tri godine,da bi juce dobila pismo u kome je navedeno da je primala vise nego sto treba i da treba uplatiti u roku 15dana 240.560,00din,NARODE DALI JE OVO NORMALNO,CIJA JE GRESKA?AKO JE GRESKA?ZASTO NE VRATI TAJ KOJI JE NAPRAVIO TU GRESKU,ODAKLE TOLIKI NOVAC DA SE VRATI?kako da zivi zena sa tim primanjem samo 4000din jedan lek kosta koji koristi za secer a gde su ostali lekovi jer je srcani bolesnik!!Ima li ko savet da pruzi,sta uraditi,kome se obratiti,dali je normalno da neko osporava ono sto je neko godinama radom stekao da bi nekad u starosti imao od cega ziveti i sada da to neko jednostavno neda !?!Mislim da bi neko trebao odgovarati za svoje propuste a ne po jadnom narodu udarati.Molim da mi neko pruzi savet !!!KOME SE OBRATITI ?
  • r

    14.08.2022 13:13
    r
    Bojane ,,!!!!! stoji ja da sam bila poslanik, čitajte studiozno komentar ,a ne površno i ne vređajte, nikad nisam bila poslanik!!!!!Vaš komentar govori dosta o Vama!!!!
  • Nije nego

    14.08.2022 10:28
    @BoeserWolf
    O da, ovaj narod sa svakim trećim samo sa osnovnom školom je inače poznat po svojoj pameti i mudrosti i nikako ne bismo završili sa stotinama hiljada socijalnih slučajeva bez ikakve ušteđevine i penzije jer su bili mudri za života pa sve potrošili a onda u poznim godinama bi im i za to bila kriva država.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.