Posebno su pogođeni stari: Kako se može živeti sa 10.000 dinara penzije?

Direktorka fondacije Centar za demokratiju Nataša Vučković izjavila je da smo "najmanje uspeli da izvučemo iz siromaštva starije građane".
Posebno su pogođeni stari: Kako se može živeti sa 10.000 dinara penzije?
Foto: Pixabay
Kako prenosi N1, ona je podsetila da 52 odsto onih koji primaju penziju prima manje od 25.000 dinara mesečno, 300.000 penzionera prima manje od 15.000, a čak 100.000 manje od 10.000 dinara.
"Ako to stavimo u poređenje sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 38.000 dinara, onda vidimo kako se može živeti sa tim malim penzijama", napominje Vučković.
Podsetimo, zvanični statistički podaci pokazuju da više od pola miliona građana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a među njima su posebno pogođeni stariji ljudi.
 
"Mi vidimo da je rizik od siromaštva, koji je jedna od glavnih kategorija u merenju siromaštva i kvaliteta života ljudi, smanjen poslednjih godina, ali sa druge strane imamo izveštaje koji kažu da taj trend iskorenjivanja siromaštva u starijoj populaciji ima najmanji progres. To znači da smo najmanje uspeli da izvučemo iz siromaštva najstarije sugrađane koji toj kategoriji pripadaju", kazala je Vučković.
 
Dodaje da finansijsko siromaštvo nije jedino merilo i pokazatelj kvaliteta njihovog života, već i da ih njihova osiromašenost isključuje iz života zajednice. Zbog toga imaju nizak pristup i zdravstvenoj zaštiti.
 
Ona je istakla da su najsiromašnji oni građani koji ne primaju penziju, koji ne žive sa svojim članovima porodice, koji žive u ruralnim sredinama i koji su prinuđeni da rade i onda kada više nemaju fizičke snage. Takođe u tu grupu spadaju i oni koji nemaju prava da ostvare socijalnu zaštitu.
 
Upozorila je da država poslednjih godina smanjuje izdatke za socijalnu zaštitu, kao i da se to mora ispraviti.
  • Živac

    14.07.2022 01:01
    Poštovanje svima ali šta su radili u mladosti pa su zaslužili tako male penzije? Ne kritikujem ali stvarno treba biti majstor da bi dobio penziju manju od 20000 din. Sećam se najvećih mangupa koji su govorili: ...ne mogu toliko malo da me plate koliko ja mogu malo da radim. Gde su sada i kako žive?
  • Bojan Načić

    13.07.2022 22:57
    Minimalne penzije
    Što se tiče penzije?!
    Moj stari sa 38 godine r.staža i sa još nekih tri godine koje nisu spojeni ima penziju 21.000 hiljada. Od Toga 20 god. U EPS! Što reći a ne zaplakati?!
  • Praporci

    13.07.2022 12:46
    M. M@ Ma jeste, najpametniji ste i najbogatiji na svetu ali eto zli radikali vam nekako oteli vlast pa vas kradu. Potpuno ste izgubili vezu sa stvarnošću, izgleda da vama pomoći nema, što i ne čudi gledajući koliko ste nepismeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.