Pregovori Srbije i Kosova: Obe strane podižu tenzije zarad boljih pregovaračkih pozicija

Sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Briselu zakazan je za 18. avgust.
Pregovori Srbije i Kosova: Obe strane podižu tenzije zarad boljih pregovaračkih pozicija
Foto: Pixabay

Iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopšteno je da je telefonom razgovarao sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom, i da je poručio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da "ne zavisi sve od jedne strane", prenosi Glas Amerike.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u nedavnom intervjuu za Rojters kazao da "Kosovo spremno da se suprotstavi mogućem napadu Srbije jer bi pogoršanje sukoba sa srpskom manjinom moglo i da rezultira oružanim sukobom".

Diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže za Glas Amerike da "i jedna i druga strana imaju i unutrašnje i međunarodne potrebe da ovako deluju, da deluju energično na svojim pozicijama i afirmišu ih do kraja, jer postoji intencija i u međunarodnom kontekstu da se pitanje Kosova rešava, i to da se rešava brže i efikasnije nego do sada".
 
"I taj interes je jasno iskazan, naročito dolazi do izražaja u američkom stavu, a mislim da je i Evropljanima u interesu da se rešava, jer je prostor Zapadnog Balkana dobio na težini u kontekstu Ukrajine, ali i u globalnom kontekstu bezbednosti u Evropi", navodi Milivojević.
 
Milivoje Mihajlović, novinar i nekadašnji portparol Vlade Srbije, smatra da obe strane pozidanjem tenzija zauzimaju bolju pregovaračku poziciju na štetu opšteg stanja na terenu.
 
"Kurtijev kec u rukavu je – on traži sporazum koji će dovesti do obostranog priznanja, Vučićev kec u rukavu je ZSO i zaista devet godina niko u Prištini ne namerava da implementira taj zaključak, odnosno taj dogovor iz Brisela koji je postignut 2013. godine o ZSO. To bi smanjilo tenzije, međutim Priština je već nekoliko puta prodala tu Zajednicu srpskih opština Srbina na Kosovu…I uvek imamo tu priču – ne dozvoljava Ustavni sud Kosova. Pa i Srbija ima Ustavni sud, i srpski Ustavni sud to ne bi dozvolio. Ni jedan ustavni sud to ne bi nikada dozvolio. Dakle, Brisel postaje, bojim se, mesto gde se nemo posmatra svađa dve zajednice, dva političara, vođe kosovskih Albanaca i vođe Srba bez nekakve i želje, a i mogućnosti da nešto promeni", objašnjava sagovornik Glasa Amerike.
 
Trenutne razlike između pozicija Kosova i Srbije su nepremostive, smatra Zoran Milivojević, jer Kurti želi da razgovara o priznanju i neće da promeni stav, dok Srbija ne menja stav o formiranju ZSO.
 
"To će biti, u suštini i najveći problem u narednom periodu jer su razlike toliko duboke i nepomirljive da su male šanse za uspeh ukoliko ne bude ozbiljne intervencije posrednika,onih centara moći koji imaju uticaja i na jednu i na drugu stranu", ističe.
 
Sagovornici Glasa Amerike su saglasni - pokretač dijaloga nije EU koja u njemu posreduje, već su to SAD.
 
Opširnije na sajtu Glasa Amerike. 
  • Analiticar

    17.08.2022 08:52
    Odgovor agi
    Nastavljas da vredjas,samo jedna cinjenica pre dolaska Vucica na vlast Srpska policija na severu Kosova nije pripadala policiji Kosova vec policiji Srbije.sa dolaskom Vucica na vlast i Briselskim sporazumom Srbija prihvata da je Srpska policija na severu Kosova deo policije Drzave Kosovo.Od tad dragi Aga EU pusta Vucica da radi ovde sta god hoce.molim te procitaj Briselski sporazum,svakako te necu vise edukovati .
  • aga

    17.08.2022 07:21
    odgovor analitičaru
    nisam želeo da te vređam analitičaru ,niti ću ikad to uraditi . IZVINI ali lagao si prvo da vlada nije formirana 5 meseci posle izbora (ovo sigurno znaš)! ingerencije na Kosovu i diktatura (gde 60 % glasa za Vučka ) ovo ti je još sramotnija laž , elem koje je to ingerencije Srbija izgubila otkada je promenjena vlast , osim što su se Srbi ujedinili i ne dopuštaju ono što su bivši žmurećki dopuštali , da isele naš narod ! Briselski sporazum , zaboravi ti i to , gde su analitičari slični tebi poručivali da je to katastrofa a vidimo sad koliko je to važno za dalji opstanak ...
    Verovatno si član neke stranke bivšeg režima , ja sam običan penzoš koji ima mogućnosti da analizira ... ne glasam , samo glasam za Vučka tako da floskula o botu je smešna haha a ti dragi izvini ako te vređam govoreći istinu naravno iz ugla moje malenkosti !
    ŽIVELA SRBIJA KOJU MORAMO OSTAVITI NAŠOJ DECI I UNUCIMA A KOJA JE SAD NIKAD JAČA !
  • dokle vise Kosovo

    17.08.2022 06:48
    Svi kojima je Kosovo Srbija neka prodaju svoje stanove u Novom Sadu i Beogradu za 2-3000 evra po kvadratu i neka kupe nekretninu tamo i zove u luksuzu na svom ognjistu. Priznati ih kao drzavu i zavrsiti sa tim zaristem. Svima komplikujete zivot decenijama. Na KiM vecina vec 50 godina ne zeli da zivi u Srbiji, Srbija se ponasa kao manijak ostavljeni muz. Zapravo ceka neku adekvatnu alimentaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.