Stoltenberg: Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje na Kosovu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je za poboljšanje situacije na severu Kosova potrebna odgovornost i Beograda i Prištine, kako bi se izbegla eksalacija.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je ponovio da je Kfor spreman da interveniše kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu i naglasio da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike.
"Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje", rekao je Stoltenberg. 
 
On je dodao da Nato "pomno nastavlja da prati situaciju na terenu" i da Kfor ostaje fokusiran na svoj mandat.
Istakao je da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i da će nastaviti saradnju kako bi se na Balkanu održali mir i bezbednost.
 
"Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće bilo koje mere koje su neophodne da bi se obezbedila sigurna i bezbedna okolina i sloboda kretanja svih ljudi Kosova", rekao je Stoltenberg.
 
On je ponovio da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu.
 
Generalni sekretar NATO istakao je i da je sa Vučićem razgovarao i o ratu u Ukrajini, te da je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena i da svi apeluju da se rat završi.
 
"Napadi na nuklearnu elektranu predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost postrojenja. To podiže rizike od nuklearnih incidenata i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja, a i međunarodne zajednice", istakao je.
  • Лиманац

    17.08.2022 21:05
    Косово и Метохија је Србија.
    Поново лицемерно позивање обе стране, поново се праве слепи на оно што раде њихови послушници у јужној покрајини...
  • milicica

    17.08.2022 18:46
    ljigavac
    Obe strane. Uvek obe strane a ne onog ko radi i krsi. Mislim da nema vecih ljigavaca od Nato i Amerike. Uzdrzanost, rad na prekidu rata a naoruzavate i optuzujete jedne. Sramotno i podlo.
  • Ilija

    17.08.2022 17:40
    Pitanje
    Koje su to sve strane lani

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.