Da je Kosovo izgubljeno smatra 44 odsto građana Srbije, isto toliko kaže da nije

Da je Kosovo izgubljeno smatra 44,2 odsto građana Srbije, 44,6 odsto je stava da nije, a 11 odsto je neodlučnih.

To je pokazalo istraživanje nevladine organizacije Institut za evropske poslove, sprovedeno od 4. do 14. marta.

Nešto više od petine (23 odsto) ispitanika smatra da će ova Vlada Srbije priznati Kosovo, 56 odsto smatra da se to neće desiti, dok 21,1 odsto ne zna da se izjasni po tom pitanju.
 
Stav da ova Vlada neće priznati Kosovo u većoj meri zastupaju muškarci, ispitanici stariji od 60 godina, sa srednjim i osnovnim nivoom obrazovanja i stanovnici vangradskih naselja.
Nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU ne bi podržalo 75 odsto ispitanika, 16 odsto bi podržalo, a devet odsto je neodlučnih.
 
Gotovo polovina ispitanika, 49,9 odsto smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, 35 odsto misli da je to moguće, a 15,1 odsto navodi da ne zna da odgovori.
 
Ubedljiva većina ispitanika – 87,7 odsto ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, a to su u većoj meri žene, kao i ispitanici iz gradskih naselja.
 
Više od polovine ispitanika – 53,5 odsto ne bi podržalo plan koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 26,3 odsto bi ga podržalo, dok 20,2 odsto nema mišljenje o tom pitanju.
 
Ukoliko bi sutra bio referendum o nezavisnosti Kosova najveći broj ispitanika bi glasao protiv – 60,5 odsto, za bi glasalo 11,6 odsto, 15 odsto ne bi izašlo na glasanje, dok 13 odsto ne zna kako bi glasalo.
 
Tri četvrtine ispitanika – 75,2 odsto podržava uspostavljanje trajnog mira sa Albancima na Kosovu, 9,2 odsto je protiv, a 15,7 ne zna da odgovori, pokazalo je istraživanje, sprovedeno u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedia, metodom CAWI, kvantitativnim istraživanjem putem WEB panela.
  • 002211

    21.08.2022 08:54
    Znate li šta je meni najjače? To što Srbi nemaju ništa protiv Turaka, a saginjali smo im se pola milenijuma! Ljutim se i na Evropsku uniju jer nam otamo ne pomažu, niti razumeju, a štitili smo ih od najezde sultana i mačetâ. Rusi gledaju samo na svoj interes, to je fakat, oh kad biste samo znali šta čine svojim ljudima ako u nečemu omaknu, i još od svih zahtevaju da ih u svetu vole i ljube. Aman, gde su prave stvari? Sve smrdi, bolje da Srbi puste druge Srbe da žive i budu zajedno i srećni bez obzira.. ali šta vredi kad smo kao Rusi, imamo mafiju..
  • 002211

    21.08.2022 08:36
    Kako se ponašaju Srbi, nije ni šteta što "gubimo" Kosovo.
  • Hattori Hanzo

    20.08.2022 15:18
    Podrška
    ..potpuno podržavam priznanje republike Kosova, od strane Srbije..A potom priznanje države Kosovo..Republike Vojvodine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.