Zabrana Europrajda moguća ili ne: "Otpor društva nije veliki kako deluje, to je glasna manjina"

Uprkos litijama, proklinjanju i pretnjama, iz organizacije Europrajda u Beogradu kažu da nema govora o otkazivanju ove manifestacije sredinom septembra.
Zabrana Europrajda moguća ili ne: "Otpor društva nije veliki kako deluje, to je glasna manjina"
Foto: 021.rs
Smatraju da otpor društva nije veliki kako se predstavlja.
Glavni grad Srbije se priprema da od 12. do 18. septembra održi prvi EuroPride u Jugoistočnoj Evropi, kao jedan od najznačajnijih događaja za LGBT zajednicu. Velika Parada ponosa zakazana je za 17. septembar.
Kako za Dojče vele ističe Goran Miletić, koordinator EuroPride 2022, priprema se oko 130 događaja: tribine, žurke, koncerti, izložbe i pozorišne predstave. Tokom čitave nedelje očekuje se veliki broj gostiju iz Evrope, očekuje se poseta petnaestak evropskih parlamentaraca, u Beograd stižu i evropska komesarka za jednakost Helena Dali, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović, kao i potpredsednica belgijske vlade.
 
Čitava manifestacija se održava uz tehničku asistenciju srpske vlade, ali Miletić napominje da ovakve događaje nije jednostavno organizovati, između ostalog i zbog toga "što ovakve stvari nisu preterano popularne u javnosti Srbije".
 
Tome ide u prilog i tihi ili otvoreni otpor koji se pojavio već u najavama događaja, jer je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio "da sigurno neće otvoriti EuroPride, niti podići zastavu ispred Skupštine grada".
 
Pojedine političke partije otvoreno traže otkazivanje manifestacije, a nedavo je održana i litija za odbranu Srbije, porodice i dece od LGBT populacije. Vladika banatski Nikanor je u besedi prokleo učesnike Prajda, posebno apostrofirajući premijerku Anu Brnabić, i čak pozivao na upotrebu oružja protiv LGBT zajenice.
 
Glasna manjina protiv Prajda?
 
Pravnik Milan Antonijević smatra da je reč o "glasnoj manjini" koja se protivi Europrajdu i nada se da se država ozbiljno bavi bezbednošću učesnika manifestacije. 
 
"To se već dešava svake godine, osim što je sada povećana pažnja ekstremnih desničara, jer najavljena šetnja ima predznak Euro", kaže Antonijević za Dojče vele.
 
Goran Miletić ne misli da postoji preterani otpor u društvu održavanju Europrajda. 
 
"To je više ideja određenih krugova da na tome dobijaju političke poene, ili su to prilično opskurni delovi društva koji su se mobilisali i kada je bila reč o vakcinama, ili veruju u različite teorije zavere", kaže on.
 
Miletić takođe ne misli da iza otpora Prajdu stoji čitava Srpska pravoslavna crkva (SPC), i ističe "da ne postoji nikakav zvaničan stav SPC, niti za to postoji podrška Patrijarha i svih ostalih u SPC. To je stav pojedinih vladika, i čini mi se da zaboravljamo da su takve situacije postojale i u prošlosti", napominje sagovornik Dojče velea.
 
Očigledno da je osim pojedinačnih izjava nećemo od Crkve dobiti ni podršku ni ograđivanje od tih nastupa u javnosti, smatra Milan Antonijević.
 
"To je zaista nešto što ima veze sa slobodama, a da li su pitanju ljudska prava koja se odnose na verske zajednice, ili neka manjinska prava, mislim da to nije pitanje kojim bi Crkva trebalo na neki aktivniji način da se bavi", ocenjuje isti sagovornik.
 
Zdravstveni izazov?
 
Poziv da se Europrajd otkaže uputili su i pojedini lekari, koji smatraju da je Europrajd "potencijalna epidemiološka bomba", i ističu da bi "Svetska zdravstvena organizacija u Srbiji trebalo da se izjasni o rizicima održavanja te manifestacije u Beogradu".
 
Kancelarija SZO u Beogradu je saopštila da "majmunske boginje najviše ugrožavaju gej populaciju, ali to nije bolest samo gej populacije i seksualni kontakt nije jedini način prenošenja". Iz ove kancelarije poručuju da "njihova preporuka nije da se otkazuju masovni skupovi, već da se informiše javnost o rizicima zaražavanja".
 
Goran Miletić kaže da poštuju "sve preporuke koje postoje, spremni smo da na Europrajdu poštujemo sve epidemiološke mere, i da ispoštujemo ono što je rekla Svetska zdravstvena organizacija".
 
Usamljene izjave političara
 
Pojedini čelnici Srpske napredne stranke (SNS) apeluju na organizatore da se manifestacija otkaže, ili da ako oni to ne učine da to uradi država.
 
"Otkazivanja skupa nema, jer smo ga mi već najavili", izričit je Goran Miletić, "a zabrane skupa ne može biti po zakonu. Jedina mogućnost je protivustavna i protivzakonita zabrana skupa. Protekle četiri zabrane Prajda su proglašene neustavnim pred Ustavnim sudom Srbije", podseća Miletić.
 
"Država radi na bezbednosti skupa, i mislim da je to ispravan pristup", naglašava Milan Antonijević, i kaže da "usamljene izjave političara nisu stav čitave srpske vlade, i da ona do sada nije poslala nijednu takvu negativnu poruku".
 
Prajd u senci Kosova
 
Kao jedan od argumenata protiv održavanja Europrajda navodi se i problem Kosova, jer prema nekim ocenama "pitanje Kosova je sada ključno i time bi svi trebalo da se bave, a organizacija Prajda je sporedna tema".
 
Prajd je povezan sa pitanjem emancipacije LGBT zajednice, rešavanje problema nasilja i diskriminacije, ističe Goran Miletić, i ne bi ga trebalo povezivati sa bilo kojim drugim političkim pitanjima.
 
"Potpuno smo na to fokusirani, i ružno je što oni koji se bave politikom zloupotrebljavaju Prajd u svojoj političkoj borbi. To što radimo se tiče samo ljudskih prava, i onoga oko čega smo se nadam se složili da je nepovredivo: sloboda izražavanja, sloboda kretanja, sloboda mišljenja i okupljanja", zaključuje Miletić.
  • l

    23.08.2022 22:54
    A da prvo napravite preciscivace vode,da ofarbate oronuli Beograd i grafite,da resite probleme divljih deponija,da prvo sredite osnovne stvari pa da onda govorimo o tome ko je kakve seksualne orijentacije ako je to u planu i programu EU? Idete obrnutim redom. Ako je los urbanizam i ekologija valjda to pogadja sve gradjane ukljucujuci i pripadnike lgbt.
  • Lilly

    23.08.2022 17:45
    Kako to da ne postoji jednako jaka inicijativa da se reše npr. problemi dece bez roditeljskog staranja? Njima niko ne pravi koncerte po Kalemegdanu!
    Niko ne podiže pompu oko potreba dece i odraslih sa posebnim potrebama. Šta je sa njima?
    Pravo pitanje je ko finansira ovu promociju LGBT i za čije interese? Nama nije potrebna.
    Neko će da profitira kad promene pola i "trans"estetska hirurgija postanu "in"...
  • hm

    23.08.2022 12:32
    Da li prosečan čuvar srbstva može da pojmi, ako upregne svoj kompletni osiromašeni mozak - koliko je bolesno da ga pogadja što tamo neka grupa ljudi hoće jedan dan u jednoj ulici u gradu da pravi svoju žurku i proslavu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.