Hil: Rusija nema uticaj na dijalog Beograda i Prištine, nije legitiman akter na političkoj sceni

Američki ambasador Kristofer Hil ocenio je danas u intervjuu na televiziji N1 da je za rešavanje problema u pregovorima Beograda i Prištine potreban razgovor o "konkretnim stvarima".

Te stvari, rekao je, moraju biti u kontekstu položaja Srba na Kosovu i njihovog života u budućnosti.

"To je za mene ključno, srpska zajednica na Kosovu mora se osećati kao kod kuće i biti bezbedna. Zato se ulažu određeni napori da se o tome razgovara, a mislim da će se tako i nastaviti", rekao je Hil.

Hil je dodao da je sada u fokusu pregovora uspostavljanje normalne situacije.
 
"Dakle, mi težimo nekoj vrsti normalne situacije u kojoj bi vam, kad odete na granicu, bilo dosadno. Kao i na svakoj drugoj granici, videli biste samo kamione i automobile kako prolaze", naveo je Hil.
 
On je rekao da  je ubeđen da se budućnost srpske zajednice na Kosovu može obezbediti putem nekog mehanizma, i da u drugim zemljama Evrope za to postoje različiti modeli.
 
"Tako da mislim da bi trebalo smisliti neku vrstu zajedničkog aranžmana za srpsku zajednicu, nešto što će odgovarati svima", naveo je Hil.
 
U vezi sa uticajem rata u Ukrajini na dijalog Beograda i Prištine i srpsku politiku uopšte, ambasador Hil je ocenio da je predsednik Vladimir Putin odveo Rusiju "preko ivice", i da se ne zna "kada će se Rusija vratiti".
 
"I zato se iznenadim kad vidim da neki ljudi misle kako je Rusija i dalje legitiman akter na političkoj sceni, što ona nije. I mislim da je to užasna situacija i možda još jedna velika tragedija, pored onoga što vidimo u Ukrajini", rekao je Hil.
 
O poseti ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi, Hil je rekao da je ona zbunjujuća.
 
"Ja ne razumem šta je on tamo pokušavao da postigne. A, iskreno, možda ni on ne razume", naveo je Hil.
 
On je dodao da je stav SAD da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama koje su zemlje EU uvele Rusiji.
  • Slobodan

    25.08.2022 06:34
    sun4bob@yahoo.com
    Postovani Gospodine, Hill. Molim vas da se vratite u 1999 godinu, i objasnite, ko je tada presao preko ivice i stavio stanje stvari kakvo je danas. Dakle, vi predstavljate zemlju, koja je bila akter besumucnog bombardovanja Srbije, zbog cega? Rusija je jedina zemlja koja je nas iskreni prijatelj i koja za razliku od vecine vas postuje rezoluciju 1244 UN. Tako da molim vas, ne pricate da je potrebno da jedinom nasem savezniku i bratskoj zemlji uvedemo sankcije, samo zato sto vama nije po volji. Srbi su iskren i prozirljiv narod. Mi vidimo sta se desava i sta je prava istina u sukobu sa opet nasim bratskim narodom u Ukrajini. Taj narod je zrtva aktuelnog rezima koji je nametnut, opet sa zapada, a Rusija se bori za svoja prava i prava svog naroda, kao sto se i nasi predstavnici Vlasti bore za svoja prava i za svoj narod na Kosovu koji je bio, jeste i bice Sveta Srpska zemlja. Hvala.
  • Обсервер

    24.08.2022 18:18
    Полемика
    Поштовани г.Nemanja, значајан је Ваш закључак, али морам да Вам поставим питање у контексту, а то је: да ли знате шта се догодило са већинским Народом на територији Републике српске крајине, која је била под Протркторатом УН ?
  • Лиманац

    24.08.2022 14:53
    А господин Хил је, иначе, „легитиман”?
    Бесмислице.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija