Ilić: Cilj je da uštedimo 15 odsto struje, uz račune građanima EPS da šalje i mere štednje

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić izjavio je da je cilj da se merama štednje uštedi oko 15 odsto struje.
Ilić: Cilj je da uštedimo 15 odsto struje, uz račune građanima EPS da šalje i mere štednje
Foto: Pixabay
Dodao je da je Srbija za razliku od nekih drugih država odlučila da stimuliše one koji budu štedeli struju umesto da kažnjava one koji budu prekomerno trošili.
Govoreći o tome koliko je teško stanje kada je reč o obezbeđivanju dovoljnih količina struje, on je za Tanjug rekao da je Srbija tokom avgusta, zaključno sa današnjim danom, na uvoz električne energije potrošila oko 94 miliona evra a na uvoz uglja oko 100 miliona.
"U janauru prošle godine uvezli smo struje za 150 miliona evra, a ako ne budemo primenjivali mere štednje i poštovali date preporuke, moglo bi da nam se desi da u januaru sledeće godine potrošimo i blizu pola milijarde, jer će struja na berzi tada biti tri puta skuplja nego što je bila lane u januaru", rekao je Ilić.
 
Ukazao je da, ako se privreda i građani budu pridržavali datih preporuka, možda bismo mogli tokom jesenjih meseci čak i da izvozimo struju, a da tokom zime uvozimo malo ili nimalo električne energije.
 
Istakao je da se racionalnim pristupom potrošnji može dosta uštedeti i da država računa na ukupnu uštedu do 15 odsto.
 
Glavni razlog zbog koga struju moramo da uvozimo, prema njegovim rečima, jeste to što je ne proizvodimo dovoljno zbog čega ćemo se u budućnosti morati posvetiti izgradnji novih postrojenja za proizvodnju električne energije.
 
"Sada nam je najbliža štednja, zatim energetska efikasnost koju država takođe podržava velikim sredstvima i radiće to i nadalje, kao i korišćenje obnovljivih izvora za proizvodnju struje", naglasio je Ilić.
 
Istakao je da bi valjalo da privatni i privredni subjekti naprave planove štednje a da Elektroprivreda Srbije uz svaki račun za potrošenu električnu energiju prikači i spisak mera štednje kako bi građani i privreda imali uput kako da štede.
  • milivoj pejin

    08.12.2022 07:21
    prototip (T) stedi 9 puta
    Postovani Ilicu,
    da ne gubite vreme oko stednje struje izradio sam prototip toplotne pumpe i u IT kombinaciji sa 9 puta stednje struje ,ali nemam sredstava da platim sertifikat i upotebnu dozvolu ,otvorim radnju itd.Pozivam Vas -dodjite u moju kucu-uverite se , nije daleko brzim vozom do NS.
  • /

    31.08.2022 12:41
    /
    kao sto sam vec kucao da sluzba jede sam svoj stomak.
    trpala vas je u eps i ostala jp samo da bi sabotirala prisajedinjenje sa eu pa je dovela do toga da je unistila drzavu
  • Zebra

    31.08.2022 12:19
    EPS i država da su hteli nešto da urade sad bi većina nas imala solarne panele na krovovima. Ja sam bio spreman da izvadim iz džepa preko 6.000eur da stavim panele sa hibridnim invertorom, tako da i kad je outage da mogu koristiti moje baterije. To EPS ne podržava, oni podržavaju samo ono sto im je neko napisao. Dali su subvencije za opremu i oprema od 5-6k eur je tad koštala 9-10k

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija