Momirović: Testira se zajednički sistem elektronske naplate putarine u zemljama "Otvorenog Balkana"

Ministar saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je sistem elektronske naplate putarine na auto-putevima zemalja članica Inicijative "Otvoreni Balkan" u fazi testiranja.
Momirović: Testira se zajednički sistem elektronske naplate putarine u zemljama "Otvorenog Balkana"
Foto: 021.rs
On je s ministrom saobraćaja i veza Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim u okviru Samita "Otvorenog Balkana" razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima i o elektronskoj naplati putarine na auto-putevima zemalja članica te inicijative.
"Do kraja septembra krećemo sa upotrebom jednog TAG-a između Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Bilo koji korisnik ETC naplate u bilo kojoj od tih zemalja moći će samo s jednim TAG-om da plaća putarinu, bez zaustavljanja ili kupovine bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemljama u kojima nije njegovo vozilo registrovano", objasnio je Momirović.
U osnovi inicijative "Otvoreni Balkan" su, kako je rekao, saradnja i povezivanje, zato mora da se nastavi izgradnja pruga i puteva koji će spajati ljude, mora da se radi na ukidanju administrativnih barijera između tri zemlje kako bi se olakšao protok ljudi, roba i usluga, a time će tržišta Srbije, Severne Makedonije i Albanije postati atraktivnija za strane investitore.
 
Makedonski ministar Bočvarski je rekao da se fokus stavlja na realizaciju infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti železničkog povezivanja, što će dalje omogućiti rast i ubrzani regionalni razvoj prijateljskih zemalja.
  • Laloš

    02.09.2022 22:41
    @Deks
    To baš to znači jer Vojvodina nije na Balkanu.
  • Samo pitam

    02.09.2022 19:50
    Jel' to znači da se neće čekati 6h na granici sa Makedonijom?
    Da li to znači da se na naplatnim rampama u Srbiji traka za elektronsku naplatu neće odvajati skroz u desno 25m od naplatne rampe i time potpuno OBESMISLITI brza naplata i brza prohodna traka?
  • Deks

    02.09.2022 19:45
    Ova inicijativa deluje mi kao omča na vratu za Vojvodinu jer će se intenzivno ulagati u povezivanje infrastrukture članica "Otvorenog Balkana" i tako će i dalje Vojvodina, koja je okružena sa članicama EU, ostati ekonomsko i društveno slepo crevo. I dalje će Vojvodina čamiti i njeni gradovi i varošice biti bez osnovne infrastrukture poput kanalizacije pa čak i pijaće vode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija