Inspekcija: Vrtić u kom je dete palo kroz prozor nije imao rešenje o verifikaciji

Prosvetna inspekcija ustanovila je da vrtić Trčuljak u Beogradu iz kog je dete palo kroz prozor nije imao potrebno rešenje o verifikaciji, čime postoji osnov za razrešenje direktora.
Inspekcija: Vrtić u kom je dete palo kroz prozor nije imao rešenje o verifikaciji
Foto: 021.rs
Po nalogu ministra prosvete Branka Ružića, prosvetna inspekcija je obavila vanredni inspekcijski nadzor nad radom PU Rakovica i utvrdila činjenice incidenta, navodi se u saopštenju.
"S obzirom da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisuje da je ustanova dužna da sprovodi mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika, prosvetna inspekcija će u skladu sa utvrđenim činjenicama naložiti odgovarajuće mere i preduzimanje odgovarajućih radnji prema zaposlenom, kao i prema direktoru Ustanove", navodi Ministarstvo.
"Najvažnije je da je dete stabilno. Izuzetno mi je žao što je došlo do ovoga i oštro osuđujem postupak direktorke koja je odlučila da, u toku dobijanja verifikacije, otvori objekat i primi decu", rekao je Ružić i naglasio da će svi odgovorni snositi posledice za svoje postupanje.
 
"Ministarstvo je otvoreno za pitanja roditelja o određenoj predškolskoj ustanovi, pri upisu i tokom trajanja predškolskog vaspitanja i preduzećemo dodatne provere u narednom periodu kako se ovako nešto ne bi desilo ikada više", zaključio je Ružić.
 
Dete staro oko godinu dana koje je jutros palo sa prozora vrtića na Miljakovcu u stabilnom je stanju, rekao je direktor Dečije klinike u Tiršovoj, dr Siniša Dučić.
 
On je naveo da je, nakon kompletnog pregleda na Klinici, utvrđeno da dete u ovom trenutku nema znakova oštećenja unutrašnjih organa.
 
"Urađen je i skener glave, a rezultat je normalan. Dete po telu ima brojne ogrebotine i modrice kao posledice pada", kazao je Dučić i naglasio da će beba ostati na klinici, kako bi se i dalje pratila situacija.
  • 002211

    10.09.2022 07:10
    Klasično izbegavanje odgovornosti. Fuj.
  • Zdrav razum

    10.09.2022 06:40
    I nauk
    1. Direktorka mora biti kažnjena ali ne samo zbog 1 papira.
    2. Vaspitačica je isto kriva. Ko normalan, odrastao, postavlja sto, stolicu, krevet, fotelju i sl. pored otvorenog prozora?
    3. Kada se širom otvaraju prozori u prostoriji sa malom decom mora postojati dodatni nadzor, a najbolje je da su neki prozori stalno otvoreni na kiper, a kad deca spavaju ili igraju napolje - onda veliko luftiranje.
    4. Navikli smo da se hladimo klimom a od kad je korona i sada zbog potreba štednje, mi se i dalje oblačimo debelo ili jednoslojno. Nosite letnju tanku pamučnu garderobu i tanke džempere, eventualno ponesite čarape zbog promenljivog vremena. Podignite kosu, umivajte se, koristite lepezu, budite normalni ljudi a ne pokondirene tikve. Celom svetu je isto.
  • Jola

    10.09.2022 06:27
    Kao u svim oblastima treba da postoji lanac odgovornosti, a u ovom slučaju on vodi do Ružića. Kao i sve ostalo u ovoj zemlji i taj vrtić radi bez rešenja, a tako i mnoge ustanove. Mnoge rade i radile su u objektima koji nisu dobili upotrebnu dozvolu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija