Danas počinje popis: Šta sve treba da znate kada popisivači zakucaju na vrata

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počinje danas i trajaće do 31. oktobra.
Danas počinje popis: Šta sve treba da znate kada popisivači zakucaju na vrata
Foto: Pixabay
Preliminarni podaci biće objavljeni do kraja novembra, a već na proleće počeće objavljivanje prvih konačnih rezultata.
Od danas popisivači kreću od vrata do vrata i direktno će od građana prikupljati popisne podatke. Nosiće identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.
"Popis se sprovodi da bismo dobili precizne podatke o vitalnim, etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje obima i posledica iseljavanja stanovnistva u inostranstvo u poslednjih 11 godina, pada fertiliteta i ubrzanog starenja", rekao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
 
Pitanja o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, maternjem jeziku i veroispovesti, podseća, spadaju u osetljiva pitanja o kojima se građani isključivo lično izjašnjavaju.
 
"Zaista mislim da su to tri najvažnija pitanja i tri možda najvažnija podatka koja ćemo dobiti popisom. Nacionalne manjine na bazi tih podataka ostvaruju svoja prava na lokalu, a po strani nacionalne manjine, koje su jako važne, jako je važno da se većinsko stanovništvo izjasni onako kako se oseća", rekao je Petar Korović, pomoćnik direktora RZS.
 
Korišćenje elektronskih obrazaca umesto papirnih garantuje tajnost podataka. Uz to će ubrzati popis i obradu podataka.
 
"Ovaj popis stanovništva će se sprovesti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima. Naravno, ne smemo zaboraviti i na poverljivost ovih podataka, što znači da se nikakvi individualni podaci neće objavljivati", naveo je Martin Klauke iz Delegacije EU u Srbiji.
 
Odgovor na sva pitanja, nedoumice i nejasnoće građani mogu dobiti besplatnim pozivom Info-centra, na broj 0800 444 005.
 
Svi popisni obrasci nalaze se u aplikaciji koju koriste popisivači. Najpre se unose podaci za zgradu, zatim za stan, potom za domaćinstvo, a onda i za sve članove pojedinačno. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.
 
Popisni upitnik za domaćinstvo i stan sa svim pitanjima možete pogledati OVDE, a pitanja koja će biti postavljena svakom članu domaćinstva OVDE.
 
Pola sata za 69 pitanja
 
Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko pola sata.
 
Onima koji odbiju da učestvuju u popisu slede kazne, a direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je za RTS da je to krajnji instrument i nešto što nikako nije cilj.
 
Ponovo je aktuelna polemika o mogućnosti da na predstojećem popisu stanovništva navedete da ste po nacionalnoj pripadnosti Vojvođanin, odnosno Vojvođanka, a više o tome čitajte OVDE.
  • Ime

    27.10.2022 13:56
    Ne obavljanje svog posla
    Zasto popisivac dolazi do moje zgrade i lepi neku cedulju "da je dolazio ali u domacinstvu nije nikog bilo!" Kako zna kad nije zvonio ni na jedna vrata! I od kada je to cela zgrada domacinstvo!
  • sta te briga

    15.10.2022 13:50
    srbija je nova kina
    ako ne znate zasto se sve ovo radi ukucajte na guglu: socialni skor kina (china social score), treba da budete zabrinuti jako.
  • Nikobitan

    01.10.2022 21:20
    Tacan naziv firme i adresa firme u kojoj lice radi? Cemu to pitanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija