NIS povodom istrage u Rumuniji: Sarađujemo sa nadležnima, pridržavamo se zakona

Predstavnici Naftne kompanije Srbije (NIS) rekli su danas da se strogo pridržavaju zakonskih propisa držažva u kojima posluju.
NIS povodom istrage u Rumuniji: Sarađujemo sa nadležnima, pridržavamo se zakona
Foto: 021.rs

Oni su to izjavili za agenciju Beta povodom informacije da su procurile poverljive informacije o nalazištu nafte i gasa u Rumuniji do Beograda i Moskve.

Kompanija je, kako je navela u odgovoru agenciji Beta, sarađivala i u potpunosti će sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji.

Da podsetimo po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, rumunska policija pretresla je prostorije NIS Petrola u Temišvaru i saslušala osam zaposlenih u IT sektoru te kompanije, zbog sumnje o odavanju poverljivih podataka o nalazištima nafte i gasa u Rumuniji.
 
Tužilaštvo pominje Srbiju kao centralu NIS-a u koju su slate informacije, a tamošnja Nacionalna asocijacija za mineralne resurse tvrdi da je NIS radio po po zakonu.
 
Tužilaštvo je saopštilo da je protiv četiri osobe podignuta optužnica.
 
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, odgovarajući na pitanje novinara tokom posete Pančevu, da li ima više informacija o pretresu prostorija NIS-a, rekla da je razgovarala sa direktorom NIS-a i da je njihova obaveza da se ponašaju u skladu sa zakonom.
"Apsolutno sve što nije u skladu sa zakonom čućemo od policije, šta god to bude bilo. Ja ne mogu da tumačim da li su informacije išle i ka kojoj zemlji jer to piše u novinama, ali ono što je zvanična izjava i NIS-a jeste da će saradjivati sa policijom, da ne znaju tačno o čemu se radi i naravno, ono što mi stalno podvlačimo, moraju da rade u skladu sa svakim zakonom, što znači da ako su u Rumuniji moraju da rade u skladu sa rumunskim zakonom", rekla je Mihajlović.

Teme

NIŠ
  • hemodroid

    04.10.2022 16:31
    Pa kad hocemo da budemo glavna baza ruskih spijuna u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.