Dan D za evropske ambicije Srbije: Tri moguća scenarija

Sreda, 12. oktobar 2022. biće Dan D za evropske ambicije Srbije, piše Jutarnji list.
Dan D za evropske ambicije Srbije: Tri moguća scenarija
Foto: 021.rs
Naime, tog dana biće objavljen izveštaj Evropske komisije o proširenju EU u kojem će se, prema izvorima Radija Slobodna Evropa, posebno osvrnuti na stav Srbije u odnosu na temeljne vrednosti Unije, sa akcentom na usaglašavanje Spoljna i bezbednosna politika Beograda sa Briselom, piše Jutarnji list, a prenosi Nova.rs.
 
To bi moglo imati dalekosežne posledice po evropski put Srbije. 
 
Tri moguća scenarija
 
Igor Novaković, koordinator Radne grupe za spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, kaže za RSE da postoje tri moguća scenarija koja su samo nijanse lošeg za Srbiju. Od najblaže varijante, zamrzavanja pregovora, do njihovog prekida i najstrože kazne – obustave celokupnog procesa pridruživanja Srbije EU. Zamrzavanje bi usledilo sve dok Srbija ne uvede bar jedan deo sankcija Rusiji.
 
Nije isključena ni mogućnost, kaže Novaković, da bi EU mogla da pribegne otkazivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija potpisala 2008. godine kao prvi korak bilo koje buduće članice u približavanju članstvu u Briselskom klubu.
 
EU do sada nije ni sa kim prekinula pregovore na taj način, a to bi značilo da je Srbija verovatno izgubila još najmanje deceniju.
 
Doduše, neki izvori u Uniji navode da Srbiji ni u slučaju zamrzavanja pregovora ne bi prestala sredstva i sredstva koja dobija od Brisela, što je Vučiću zapravo najvažnije. Naime, on i dalje namerava da sedi na dve stolice, balansirajući između EU i Rusije, koliko se to može protegnuti.
U svakom slučaju, ako Vučić prekine pregovore, ali mu sredstva nastave da pritiču, može se reći da je pobednik.
 
Konačno, iako stalno priča o ruskom gasu od kojeg zavisi, njegovi glavni ekonomski partneri nisu Rusi, već EU, na koju otpada oko 70 odsto trgovinske razmene, a Rusija nema ni pet odsto. Uz to, Srbija se sumnjiči, a to posebno ističu austrijski i švajcarski mediji, da podstiče migrantski talas u EU kao uslugu Moskvi.
 
Naime, građani Indije i Tunisa mogu da uđu u Srbiju bez viza, a samo ove godine iz tih zemalja stiglo je 15.000 zahteva za azil u Austriji, piše bečki Viner cajtung. Kako prenose pojedini nezavisni srpski mediji, Vučić će popustiti Briselu i uvesti vize za te dve zemlje. To bi mu mogao biti argument da pokuša da odloži jedan od najavljenih scenarija svojih odnosa sa EU.
  • Balkanski špijun

    05.10.2022 08:55
    @Ultimatum
    Kažeš: "...Srbija ne sme da dozvoli da joj se preti za rat 2000 km daleko u kojem ne učestvuje..." - baćo moj, jesi li ti pogledao kartu skoro ?

    Ukrajina ti je dečko mnooogo bliže, na 500km od NS do najbližeg UA graničnog prelaza. Kamenom da se baciš...a ne nečim jačim..tek da znaš koliko smo blizu rata.
  • NV

    05.10.2022 07:58
    A sta dosad nije bio zamrznut ulazak Srbije u EU???Toliko traje taj put,da sam mislila da je vec dugo zamrznut....
  • Tja

    05.10.2022 07:51
    1. Glumiti zrtvu i propasti
    2. Glumiti nekog bitnog i propasti
    3. Praviti se lud i propasti
    4. Skinuti ove smaracke demagoge i nastaviti sa normalnim zivotom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.