Diplomatski izvor: EU zbog saradnje Srbije sa Rusijom neće izuzeti Zapadni Balkan iz sankcija

Novi paket sankcija protiv Rusije, koji priprema Evropska unija, ne uključuje derogaciju za Zapadni Balkan, zbog stava Srbije prema zvaničnoj Moskvi.
Anonimni diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija rekao je za Radio slobodnu Evropu (RSE) da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i da zbog toga "ne bi trebalo da profitira od derogacije", kao i da su se ostale države članice složile s ovim stavom.
U prvom nacrtu predloga novog paketa sankcija, Zapadni Balkan je bio izuzet od ograničenja koje se odnosi na uvoz ruske sirove nafte. U ranijem predlogu je navedeno da je potrebno predvideti derogaciju za Zapadni Balkan, kako bi se zaštitila energetska sigurnost regiona.
Derogacija bi, prema preliminarnoj ideji, omogućila tranzit ruske sirove nafte naftovodom preko Hrvatske, pod uslovom da takav tranzit ostane u granicama prosečnih nivoa tranzita iz prethodnih godina kako bi se izbeglo zaobilaženje sankcija.
 
Međutim, kako se saznaje iz diplomatskih izvora, nakon rasprave na nivou ambasadora država članica EU, paragraf o derogaciji je uklonjen zbog neusaglašavanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije, koje su dogovor na rusku agresiju protiv Ukrajine.
 
Radio slobodna Evropa ima u uvid najnoviji dokument, čiji tekst je usaglašen juče gde se više ne spominje derogacija za region.
 
Diplomatski izvori su potvrdili da su nakon dubinske analize, evropski stručnjaci došli do zaključka da je uvoz nafte dovoljno diversifikovan, stoga nije potrebna derogacija jer više "nije nužno kupovati rusku naftu".
 
Imajući u obzir tu činjenicu kao i protivljenje nekih država članica, Evropska komisija je tu tačku skinula iz svog predloga.
 
Ranije je Srbija bila izuzeta od sankcija jer je Evropska komisija pronašla rešenje za očuvanje uvoza nafte u Srbiju, preko Jadranskog naftovoda (JANAF).
 
Ambasadori EU su juče postigli okvirni dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije. Najnoviji paket uključuje i ograničenje cene ruske nafte.
  • Marti Misterija

    06.10.2022 10:40
    7.april 2022@ Pa toliko je makar prosto zar ne? Preveslali nas naši EU prijatelji, što jeste začuđujuće obzirom da nam to rade iznova i iznova već decenijama, pa valjda niko nije očekivao da i sada urade isto što su radili i ranije.
  • 7.april 2022

    05.10.2022 23:38
    7.aprila 2022 se Vucic obratio javnosti i rekao da je Srbija morala da glasa u UN da se Rusija izbaci iz Saveta za ljudska prava UN , u zamenu da se Srbiji dozvoli pristizanje nafte iz naftovoda preko Hrvatske. Sta je sada ovo ?
  • Mile

    05.10.2022 23:24
    @@@@
    Pitajte Vucica gde su te pare i SNS sektu…. Ne bogati se naglo od svog rada već od tudjih para!!! Sada sto ste to dozvolili to je vas problem! Samo znam daćemo mi obicni gradjanin opet nagrabusiti!!! Ali ovog puta povuci ćemo i tog koji je doveo celu Srbiju u ovu bedu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija