Ženska solidarnost pred novi protest: Mediji žensku traumu tretiraju kao izvor zabave za čitaoce

Neformalni feministički kolektiv najavio je još jedan protest ispred "Informera" i ponovio zahtev da mediji etički izveštavaju o slučajevima muškog nasilja nad ženama.
Ženska solidarnost pred novi protest: Mediji žensku traumu tretiraju kao izvor zabave za čitaoce
Foto: 021.rs

Podsećaju da su žene izašle na ulice podstaknute objavljivanjem intervjua sa silovateljem u listu "Informer" i ocenile da je taj intervju po ko zna koji put "potvrdio dehumanizujući odnos medija prema problemu muškog nasilja nad ženama".

"Cilj protesta je bio da pružimo otpor nasilničkim praksama medija, uz zahtev da se intervju ukloni sa svih portala (uključujući listove 'Blic', 'Alo', 'Mondo'), kako bi se žene zaštitile od dalje retraumatizacije i reviktimizacije", ističu.
Kako su dodale, u međuvremenu je Igor Milošević priveden, ali ne zbog pretnji koje je uputio svim ženama, već na prijavu od strane "Informera" zbog uznemiravanja novinarki koje su ga intervjuisale. 
 
"Uredništvo 'Informera' snosi odgovornost za nasilje izvršeno nad novinarkama. Ističemo da pritvaranje Igora Miloševića na određeno vreme ne predstavlja nikakvo sistemsko rešenje, niti briše odgovornost dnevnog lista 'Informer'", naglašava ŽS.  
 
Istog dana kada je organizovan drugi protest, 1. oktobra, prema navodima organizacije "Femplatz", muškarac je izvršio 24. femicid u Srbiji ove godine ubivši svoju majku, a neki mediji su pisali da se ubica "čudno ponašao poslednjih dana".
 
"Tri dana kasnije, muškarac je počinio 25. femicid ove godine, ubivši svoju dvogodišnju ćerku. Mediji su i u ovom slučaju izveštavali senzacionalistički. Naime, tamo gde se vrši muško nasilje i femicid, mediji govore o 'porodičnoj tragediji', 'nezapamćenom zločinu', 'potresnom prizoru', motivima nasilnika i reakcijama komšija", navodi se u saopštenju.
 
Ocenjuju da, kao u mnogim prethodnim slučajevima, mediji žensku traumu tretiraju kao izvor zabave za čitaoce, dok izostavljaju da izveštavaju o propustima Centra za socijalni rad koji kontinuirano izlaže žene i njihovu decu nasilnicima.
 
"Svaki put kada ne uvaži glas žena, Centar za socijalni rad radi protiv njih. Oni su, u očima žena, saučesnici nasilnika. Majka ubijene devojčice se protivila odluci Centra za socijalni rad u Vršcu da otac viđa dete bez nadzora. Njen strah je ignorisan. Dobro nam je poznato da svako nasilje nad ženom podrazumeva i nasilje nad decom. Prema navodima Autonomnog ženskog centra iz 2019. godine, u poslednjoj deceniji je bez majke ostalo više od 400 dece. Nasilnici će uvek, sa namerom da povrede ženu, povrediti i decu, bilo direktno (kao u slučaju femicida u Vršcu) ili indirektno (ubistvom njihove majke)", piše ŽS.
 
Smatraju da bi mediji, umesto što šire "parališući strah" i daju prostor nasilnicima, trebalo da postave pitanje bezbednosti žena, ali i zašto institucije svesno na slobodu puštaju serijskog silovatelja. Zato zahtevaju da, u skladu sa moći i odgovornosti koje imaju, mediji vrše pritisak na institucije da spreče novo i da adekvatno procesuiraju ranije slučajeve nasilja.
 
Podsećaju i na to da članovi skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje nisu usvojili dnevni red čija je tema bila intervju sa Igorom Miloševićem. 
 
"Nasilje nad ženama je nebitna tema, toliko da institucije ne žele da učine ni minimalno, a to je agitovanje da se pomenuti video zapisi uklone. Olivera Zekić, predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), rekla je da 'zaista ne vidi nikakav problem i razlog za takvu histeriju'", piše u saopštenju ŽS. 
 
Ističu da je "histerija" na ulicama Beograda dva puta prošle nedelje nastala usled tajca među institucijama.
 
"Ženama u Srbiji se oduzima dostojanstvo i pravo na život bez nasilja. Jasno nam je da nemamo na koga da se oslonimo. Nasilje koje pojedinačni muškarci čine ženama je pojačano i zacementirano upornim skretanjem pogleda institucija", zaključuju.
Novi protest održaće se sutra, 7. oktobra, u 17 časova. Okupljanje je ispred redakcije "Informera", a protestna šetnja će se kretati ka Trgu Nikole Pašića u Beogradu.
 
Zahtevi protesta su: 
 
  • Uklanjanje svih video zapisa intervjua sa Igorom Miloševićem sa "Informerovog" Jutjub naloga, a potom intervjua na portalu "Informera"; ali i drugim medijima koji su ga preneli u svim formama.
  • Ukidanje finansiranja tabloida iz javnog budžeta
  • Donošenje zakona o registru i nadzoru silovatelja po uzoru na već postojeći Registar pedofila, uz blisku saradnju sa relevantnim ženskim organizacijama
  • Obavezna implementacija Smernica za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama u novinarsko izveštavanje
  • Ceca

    07.10.2022 22:32
    Protest
    Moramo da se borimo na ulici da budemo slobodne i bezbedne, pored nas je pesnikinja Radmila Petrović nju biram da slušam, čitam i pratim.
  • Sd

    06.10.2022 18:00
    Tretiraju sudovi o tuzilastvo zrtve kao nasilnike.Zrtva mora platiti prebijanje i privatnu krivičnu tuzbu.Sve sto sam prezivjela od nasilja do osude starice nista slucajno.Kad se sjetim jos kad moj je Sud hteo uvesti u kucu gde stanujem one sto su me tukli i blokirali odlazak na posao koji su mi
    stres dali i uzivali u mom strahu i stresu .Mrzi sud i tuzilastvo zrtve moje licno iskustvo kad se ujedine poruka ovako vam i treba.



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija