Za pet dana popisano više od milion građana Srbije

Broj popisanih građana za prvih pet dana popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji premašio je milion, rekli su za N1 u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).
Za pet dana popisano više od milion građana Srbije
Foto: Pixabay
Kako su naglasili u RZS-u za N1, trenutno se sve odvija po planu i broj popisanih stanovnika odgovara predviđenoj dinamici popisa.
Popis je počeo u subotu, 1. oktobra u osam ujutru i trajaće do 31. oktobra u 20 časova. Popisivači prikupljaju podatke direktno od građana, idući "od vrata do vrata", pri čemu odgovore ispitanika po prvi put unose u elektronske upitnike.
Građani nisu dužni da popisivače puštaju u svoje domove, jer popis može da se obavi i ispred ulaza u stan. Takođe, ukoliko je neko bolestan i zbog toga ne može da pusti popisivača u stan, ili se prosto plaši kontakta zbog epidemije korona virusa, postoji i opcija da se u izuzetnim slučajevima popisivanje obavi telefonskim putem.
 
Svi popisni obrasci nalaze se u aplikaciji koju koriste popisivači, a najpre se unose podaci za zgradu, zatim za stan, potom za domaćinstvo, a onda i za sve članove pojedinačno. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja. Popisni upitnik za domaćinstvo i stan sa svim pitanjima možete pogledati OVDE, a pitanja koja će biti postavljena svakom članu domaćinstva OVDE.
 
Građani ne moraju da se izjasne na četiri postavljena pitanja. Reč je o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti, kao i o maternjem jeziku. Mogućnost da se građani ne izjasne ostavljena je i kod pitanja da li imaju poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog problema sa vidom, sluhom, hodom, pamćenjem, samostalnošću pri odevanju, ishrani, održavanju lične higijene, kao i sa komunikacijom, saznaje N1.
 
Popisivači su dobili instrukcije da krenu sa radom najranije u osam ujutru, a da posete domaćinstvima završe do osam uveče, sa pauzom u vreme ručka. Posle 20 časova ne bi trebalo da zvone ljudima na vrata, osim u situacijama kada se prethodno dogovore da dođu nakon tog vremena zbog onih kojima odgovara da budu popisani u večernjim satima.
 
Dodatne informacije o popisu građani mogu da dobiju pozivanjem broja 0800 444 005, a ti razgovori se ne naplaćuju.
 
Prve rezultate popisa možemo očekivati krajem novembra, kada će biti objavljeni preliminarni podaci o ukupnom broju lica, stanova, domaćinstava na nivou Republike Srbije ili po opštinama.
  • Ana

    06.10.2022 21:28
    Neznam zašto neko toliku mržnju ima prema popisivačima ,zaista to nebi trebalo biti problem jer u svim državama to isto se radi ,samo kod nas nekima ništa ne valja,Kod mene došla gospodina za popis vidi se da je žena školovana kulturna ,uzela podatke najosnovnije i to je to.
  • Hm

    06.10.2022 20:04
    Hm
    Za koga da nas popisuju?
  • Инспектор Вишекруна

    06.10.2022 17:51
    @Matematičar
    https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/316323/Novosadjanin-odustao-od-popisa-Daju-nam-82-dinara-po-formularu-a-2011-placali-80-losi-uslovi.html

    Plaćeni po učinku, tj popunjenom formularu 82 dinara.
    82 x 14.3 = 1172,60 dinara dnevno u proseku.
    Priznaćeš i nije neka para!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.