Novi potest zbog Informerovog intervjua sa silovateljem: "Besne žene večeras pale grad"

Četvrti protest u organizaciji kolektiva Ženska solidarnost održan je u Beogradu uz zvižduke i transparente "Besne žene večeras pale grad", "Ne dozvoli da te iko stišava" i "Noć nam se duguje".
Nekoliko stotina građanki i građana okupilo se večeras na protestu "Preuzmimo noć". Na skupu je ponovljen zahtev vlastima da list Informer ukloni intervju sa serijskim silovateljem, kao i da se oštrije sankcionišu odgovorni za nasilje nad ženama.
Zbog protesta koji je počeo oko 21 sat u centru Beograda za saobraćaj su zatvoreni Trg Nikole Pašića i delimično Bulevar kralja Aleksandra.
Predstavnica "Ženske solidarnosti" Anita Marković okupljenima je poručila da su one te žene koje imaju iskustva nasilja i straha, i koje je društvo izneverilo po ko zna koji put.
 
"Besna sam zato što nam ne veruju kad kažemo da trpimo nasilje, kad kažemo da se plašimo. Besna sam zato što institucije ne reaguju kad prijavimo nasilje. Besna sam zato što i kad odreaguju, nasilnici ne dobijaju adekvatne kazne, ubrzo su pušteni i često ponavljaju svoje nasilničko delovanje", kazala je Marković.
 
Ona je rekla da se "oseća nezaštićeno", i da zna da nije jedina koja se tako oseća, prenela je N1.
 
"Besna sam zato što kad nasilnik prizna da je učinio nasilje, to se uzima kao olakšavajuća okolnost. On dobija manju kaznu, a niko ne razmišlja o tome da će delo biti ponovljeno, i da se žene osećaju nebezbedno", rekla je ona.
 
Marković je ponovila zahteve "Ženske solidarnosti" koji još uvek nisu ispunjeni, pre svih uklanjanje intervjua sa višestrukim silovateljem koji se i dalje može videti na Jutjub kanalu lista "Informer" i pročitati na drugim portalima.

Večerašnje okupljanje nastavak je građanskih protesta zbog intervjua Informera sa serijskim silovateljem, kao i senzacionalističkog izveštavanja medija o nasilju nad ženama i neadekvatnog odgovora institucija.

Okupljene građanke krenule su u šetnju Dečanskom ulicom do Trga Nikole Pašića, a krajnja tačka je ispred redakcije Informera na Terazijama.
 
Prema objašnjenju organizatora, protest je organizovan noću, zato što se žene noću osećaju najugroženije.
 
  • Мирко

    15.10.2022 16:51
    Објавите
    Против сваког насиља сам!
    Али где сте када нас силују приватизацијом шећерана за евро?
    Где сте када се субвенције дају јер за винограде?
    Где сте када наше банке затварају и доводе стране?
    Где сте када треба бити за добробит Србије?
    Докле поделе?
    Списак докле садашње и бивше власти је у недоглед, и докле ће да вас вуку за нос?
    Ја имам свој став, мишљење, не желим никог да увредим, Бог нас је створио различите и свако има свој пут.
    Читао сам интервју, таквих је свакодневно, разлика је само у актерима и делима, а последице су за будућност нашег друштва катастрофалне.
  • Svako

    15.10.2022 16:33
    Bravo za žene
    Svako pametan i pošten ne misli kao @neko i ne botuje za vlast i njen omiljeni list Informer.
  • n

    15.10.2022 10:01
    Isti slogan imale i zene koje su pre mesec dana protestvovale na Kosovu,izgleda da open Balkan inicijativa podrazumeva i ujedinjenje NVO organizacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.