Pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije primetilo 17 odsto dece i mladih

Čak 17 odsto dece i mladih u Srbiji primetilo je pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije, pokazalo je istraživanje predstavljeno na konferenciji "Ka boljem mentalnom zdravlju adolescenata".
Pogoršanje mentalnog zdravlja tokom pandemije primetilo 17 odsto dece i mladih
Foto: Pixabay
Na tom skupu u Beogradu je rečeno da je svaki šesti adolescent od 16 do 17 godina pod rizikom lošeg mentalnog zdravlja, a više od 21 odsto na nedeljnom nivou prijavljuje nervozu.
Kako je saopšteno, direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova je rekla da "dobra briga za mentalno zdravlje dece i adolescenata počinje mobilizacijom cele zajednice" i uspostavljanjem kanala za upućivanje dece iz jednog u drugi sistem zaštite, od primarne zdravstvene zaštite, socijalne zaštite do obrazovnog sistema.
"UNICEF je, kao i uvek, spreman da podrži Vladu Srbije da se uspostavi taj sistem i da se obezbedi dobro mentalno zdravlje i blagostanje dece, adolescenta i njihovih roditelja i staratelja", navela je ona.
 
"Stigma i predrasude vezane za probleme mentalnog zdravlja su sveprisutni, pa zato adolescente treba podstaći da se 'otvore' i da govore o tome kako se osećaju, da se obrate nekom za pomoć ukoliko im je potrebna, kao i da se u taj proces uključe mladi", kazala je Kostadinova.
 
Najavljeno je da će kao rezultat konferencije, organizovane povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, biti formirana mreža profesionalaca, donosilaca odluka i mladih "koji će doprineti daljem jačanju razvoja sistema zaštite mentalnog zdravlja i psiho-socijalne podrške deci i adolescentima u Srbiji".
 
Članica UNICEF-ove grupe mladih za podršku mentalnom zdravlju Milica Veljković je rekla da je u cilju davanja doprinosa u oblasti mentalnog zdravlja pokrenuta kampanja sa postavljanjem pitanje "Kako si, ali stvarno".
 
"Možda nećemo odmah dobiti potpuno iskren odgovor na ovo pitanje, ali je od velikog značaja da ne zaboravimo da ga ponovimo sledećom prilikom", kazala je Veljković.
  • Realista

    19.10.2022 19:49
    da vam kažem...
    ... nije do pandemije, do Srbije je. Bežite što dalje odavde ako vam je razum bitna stavka u životu!
  • 21000

    19.10.2022 16:01
    021
    Pa sta?
    Koga briga za omladinu u ovoj drzavi?
    Omladina je nebitna gomila na kojoj samo treba da opstane buducnost, znaci nista previse bitno, iliti nebitno skroz!
    Ono sto je najbitnije ovom drustvu su penzioneri, to je buducnost Srbije, Srbija je sad gerontoloski centar, a omladina naravno nema prava nikakva i ne pita se nista!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija