Sud neće goniti funkcionera SNS zbog slike Paje Jovanovića koja je zaplenjena na aerodromu

Više javno tužilaštvo u Beogradu odlučilo je da ne goni bivšeg gradskog sekretara Nikolu Kovačevića, kod kojeg je na aerodromu pronađena slika "Stražar" Paje Jovanovića i 15.500 evra.
Objašnjenja koja je Kovačević dao da bi opravdao poreklo imovine kontradiktorna su i ukazuju da ju je prikrivao, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).
Novac za sliku Paje Jovanovića, koja je nađena kod Kovačevića u julu prošle godine, potiče od njegove sestre i to objašnjenje je Više javno tužilaštvo u Beogradu prihvatilo, a posle sprovedenog postupka odlučilo da ne postoji njegova krivična odgovornost iz njihove nadležnosti, navodi CINS.
Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje kako se kretao novac kojim je na kraju kupljena slika "Stražar" i ukazuje da je Kovačević pokušao da sakrije imovinu, pritom dajući kontradiktorna objašnjenja.
 
Prema rečima bivšeg gradskog sekretara, sve je počelo 2019. godine kada je dobio na poklon nešto više od 170.000 evra od sestre Maše da deci kupi akcije u stranim kompanijama. Taj novac je kasnije ulagao u bitkoine, a zaradu prebacio na račun supruge koja je i sama ulagala u bitkoine, kupila dve garaže u naselju "K distrikt", koje se gradi tik uz Kalemegdan, i sliku "Stražar".
 
Iz službene beleške tužilaštva do koje je došao CINS se vidi samo da je Kovačević devet meseci posle potpisanog ugovora 155.000 evra u kešu uplatio na svoj račun, ali ne i kako je taj novac došao od njegove sestre do njega.
 
Maša Kovačević tokom postupka pred tužilaštvom nije ispitana.
 
Iako je bio obavezan, Kovačević nije Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio ni navodni poklon od sestre, ni zaradu od bitkoina. Uz to, nije im prijavio akcije koje je posedovao u Erste banci i 20 komada oružja, što je Agencija utvrdila tokom vanredne kontrole njegove imovine koju je pokrenula pošto je CINS otkrio da je Kovačević misteriozni putnik kod koga su carinici na aerodromu pronašli sliku Paje Jovanovića i novac.
Izveštaj o tome su kasnije dostavili Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
 
Nikola Kovačević nije želeo da da izjavu za CINS.
  • Cece

    22.10.2022 08:18
    Svašta
    Ja znam da moj prijatelj slikar kad ide u inostranstvu, mora da prija i i overi svoju sliku, a ne kupljenu. Ovo je tipično za novčane marvezacije, pranje novca, korupcije...
  • Mika

    21.10.2022 23:21
    Sud neće goniti
    Čudno bi bilo da ih "goni"...!
  • Lala

    21.10.2022 15:49
    uh
    Te se lopine ni za veće novce ne kažnjavaju , ovo je za njih sića a sudi im gosn Tića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija