"Žene u crnom" obeležile zločin u Sjeverinu

Organizacija "Žene u crnom" obeležila je danas 30 godina od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja.
Godišnjicu su obeležile uz poruku "Pamtimo zločin u Sjeverinu".

Članice nevladine organizacije "Žene u crnom", su se okupile na mirovnoj akciji u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, odakle su poručile da traže da Srbija prestane da izbegava odgovornost za zločin u Sjeverinu, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Zahtevamo od institucija Srbije da napuste politiku izbegavanja odgovornosti za zločine počinjene devedesetih i konačno preduzmu smislene korake ka priznanju i pravičnom obeštećenju svih žrtava", navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo (FHP), nevladine organizacije "Žene u crnom" i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava.
 
Za taj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića, a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na petnaest godina zatvora.
 
Lukić je kasnije u Haškom tribunalu osudjen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu, ali ne i za zločin u Sjeverinu.
  • U ime svih

    22.10.2022 17:25
    Hvala
    I u ime drzave koja postuju odluke Suda UN sa kojim Srbija i njen predsednik iskreno saradjuju uz sva priznanja!
    Hvala i u ime predsednika koji je ipak ostao neshvacen u svojoj zelji da podeli bol sa porodicama a posebno majkama svih stradalih! Verovatno ce se i on tim povodom oglasiti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.