Novo ministarstvo: Šta turizam i omladina imaju zajedničko?

Prema predlogu, objavljenom na sajtu parlamenta Srbije, dosadašnje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podeljeno je na tri dela.
Novo ministarstvo: Šta turizam i omladina imaju zajedničko?
Foto: Pixabay
Nastali su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija. Ovo je tema kojom se bavi Radio slobodna Evropa (RSE).

Iako je omladina do sada umesto turizmu bila pripojena sportu, doneta je odluka da će ubuduće postojati i zasebno Ministarstvo sporta.

"Nekako turizam i omladina, iskreno dva različita pojma", reči su devetnaestogodišnje Anje Kostić iz Beograda kada je saznala da će se oformiti Ministarstvo turizma i omladine.
 
Kako kaže, jedinu poveznicu koju vidi između turizma i omladine jeste želja mladih za putovanjima. Ipak, smatra da bi Ministarstvo omladine trebalo biti odvojeno.
 
Dvadesetdvogodišnji David iz Požarevca kaže da može da vidi "logiku kojom su se bavili" kada je oformljeno Ministarstvo turizma i omladine.
 
Da bi trebalo formirati odvojeno Ministarstvo omladine slaže se i dvadesetogodišnji Relja Brajović iz Beograda. Kako kaže, ono bi potencijalno pokrenulo pitanja koja ostala ministarstva ne bi.
 
"Hajde da zanemarimo sada Beograd i mlade ljude u Beogradu, i da se osvrnemo na mlade ljude van njega i koliko im ovaj sistem ne dozvoljava prosperitet, ne pričam materijalno, pričam čisto kulturološki", kaže Relja za RSE.
 
On smatra da mladi trenutno nemaju platformu na kojoj bi iznosili svoja mišljenja.
 
"Trenutni vlastodršci guraju vrednosti koje ne dozvoljavaju da se menja status kvo (status quo), da se dovede išta u pitanje", ističe Relja.
 
Generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) Miljana Pejić istakla je da ne vidi vezu između turizma i omladine, ali da je najvažnije najpre videti kolika će biti snaga Sektora za omladinu u novom ministarstvu, kao i da li će budući ministar posvetiti jednaku pažnju omladini kao i drugom sektoru za koji je nadležan.
 
"Mi smo pratili recimo dosadašnji rad Ministarstva omladine i sporta i videli da je u javnim nastupima drastično više bilo objava koje se tiču sporta nego omladine, i plašimo se prosto da će i sa ovim ovakvim ministarstvom to biti situacija", ističe Pejić za RSE.
Kako drugi isto rešavaju pitanje?
 
Omladinski sektor širom Evrope češće je pripajan drugima nego što je prepoznat kao zasebno ministarstvo, a tako je i na prostoru Zapadnog Balkana.
 
Na Kosovu ono je u okviru Ministarstva kulture, omladine i sporta, u Crnoj Gori u okviru Ministarstva sporta i mladih, a u Severnoj Makedoniji postoji Agencija za sport i mlade.
 
U Bosni i Hercegovini nema ingerencije za sport, turizam i mlade, dok u Republici Srpskoj postoji Ministarstvo porodice, omladine i sporta.
 
U Hrvatskoj je od 2011. do 2016. postojalo Ministarstvo socijalne politike i mladih, što više nije slučaj.
 • aleksandar

  24.10.2022 13:14
  omladina
  ja kao 26 godisnjak se protivm ovom ministarstvu nema logike da bude moinistarstvo omladine i turizma ostavite nas u sportu
 • Saša

  23.10.2022 08:09
  Imaju…
  EXIT?
 • Nikola

  22.10.2022 22:17
  Sličnosti: Prelazak granice
  Razlike: Povratak u Srbiju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kuper: Srbija sebi zatvara vrata članstva u EU

Protivljenjem da Ohridski sporazum i njegov Aneks postanu deo pregovaračkog poglavlja 35, Srbija sebi zatvara vrata članstva u EU, ocenio je bivši posrednik u dijalogu Kosova i Srbije Robert Kuper.

Miketić: Dan posle izbora podneću tužbe

Narodni poslanik Đorđe Miketić kazao je, povodom njegovog privatnog snimka koji se pojavio u javnosti, da intima nikada do sada nije bila u prvom planu u politici i da je "ono nova era dna".