Agencija: Zagađenje vazduha u Beočinu, Beogradu i drugim gradovima od ložišta i toplana

Zagađenje vazduha u Beogradu i 12 gradova Srbije izazivaju individualna ložišta i toplane, poručili su iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).
Agencija: Zagađenje vazduha u Beočinu, Beogradu i drugim gradovima od ložišta i toplana
Foto: 021.rs (Ilustracija)
U saopštenju SEPA navodi da je zagađenje vazduha koje je prouzrokovano povećanjem PM10 i PM2.5 suspendovanih čestica nastalo zbog rada individualnih ložišta i toplana snage manje od 50 MW.
Agencija ističe da se ovih dana intenziviralo korišćenje ložišta u domaćinstvima i apeluje da građani obrate pažnju na to koje energente koriste.
Prekoračenja koncentracija suspendovanih čestica PM10 tokom u poslednja dva dana izmerena su u Beočinu, Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Pirotu.
 
"Uzimajući u obzir da je od ukupne emisije PM10 suspendovanih čestica, emisija poreklom od individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW, na godišnjem nivou 65 procenata, kao i da je emisija PM2.5 suspendovanih čestica iz istih izvora 80 procenata, važno je zbog zajedničkog cilja - unapređenja kvaliteta vazduha, podići svest po pitanju izbora energenata", navodi se u saopštenju.
 
Trenutnom zagađenju pogoduje i polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad centralnom i južnom Evropom.
 
"Ono je uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha. Ovi uzroci zajedno utiču na zadržavanje svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere", navodi se u saopštenju.
 
Uz apel da se koriste ekološki prihvatljiviji energenti, navodi se i da su građani "saveznici u rešavanju dugogodišnjeg problema na čemu država strateški radi".
  • Persa

    04.11.2022 07:55
    Gume
    Zabraniti lozenje guma HITNO!
  • Биба

    02.11.2022 21:50
    Значи сви други загађују ваздух само не аутомобили .Дивно .Значи можемо се возити али не смемо се грејати.Јер ложење ватре дрвима загађује ваздух а издувни гасови не.
  • Ra

    02.11.2022 19:34
    Beočin
    Zabraniti loženje medicinskog otpada i koks petrola u Lafažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.