Đedović najavila nove cene struje i gasa: "Iskopavanje litijuma razmotriti"

Nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će Srbija morati da se pozabavi reformom energetskog sektora, a najavila je nove cene struje i gasa.
O litijumu je rekla da "treba razmotriti kako da se iskoristi".
 
Đedović je za Euronews Srbija rekla da je reforma energetskog sektora dugo odlagana, a da je preko potrebna, što uključuje i reformu javnih preduzeća.
Istakla je da cena struje i gasa mora doći na dnevni red, "i to više pre, nego kasnije", jer su energetske kompanije u Evropi povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više.
 
"Ne može drugačije. Jeste, države naveliko ulažu u energetski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas", rekla je i dodala da se to tiče svih i da moramo da budemo održivi.
 
Odgovarajući na pitanje da li je litijum šansa za Srbiju, Dubravka Đedović je rekla da Srbija ima sreću što leži na rezervama jednog veoma bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.
 
"Mislim da Srbija treba da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi. Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije. Ali, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su", rekla je ona.
Navodi da nema nijednog korišćenja prirodnog resursa koje nije bezopasno za životnu sredinu, ali kaže da je samo pitanje koje će mere biti preduzete da se rizici umanje.
 
"Ako ćemo da se razvijamo i da radimo, da imamo bolje uslove života za građane, privredu, bolje plate, onda treba da koristimo potencijale, ali sa svim faktorima koji mogu da minimalizuju rizike i da ih učine prihvatljivim, ako mogu", rekla je Đedović.
 
Najavila je završetak velikih projekata, kao što je blok B3 u Kostolcu od 350 megavata, kao i rad na gasnoj interkonekciji između Srbije i Bugarske i potvrdila da su očekivanja i planovi da se u energetski sektor uloži 12 milijardi.
 
Šta je još na ovu temu rekla nova ministarka, čitajte na Euronews Srbija.
  • Miloš

    04.11.2022 20:07
    Ministarka ,niste vi tu da bi dizali cene,vi ste tu da bi te cene energenata,doveli na razuman nivo primeren standardu građana,da pokrenete kopove da popravite Đerdap,mašine koje rade u kopovima a ne da dižete cene.Prerada litijuma,ministarka obiđite dečije bolnice da vidite decu obolelu od teških bolesti,svi ćutite a znate šta je 1999 bačeno na Srbiju i koliko povećan procenat obolelih od teških bolesti,i na sve to nam treba prerada litijuma,ministarka nije sve u novcu nešto je a najvećim delom u bidućim naraštajim,šta ćete im ostaviti ...jalovinu..neplodno i zaraženo zemljište,reke i jezera.Austrija i Nemačka imaju veća nalazišta pa ne prerađuju litijum,na svakoj bateriji koju kupite precrtana je kanta za đubre....ne sme se odlagati na klasičan naćin.Šta sa starim baterijama iz tih bajnih elektroautomobila gde će se to odlagati??? pa opet u zemlju i okeane.
  • jedino sto nije laz

    04.11.2022 18:18
    litijum pliva na vodi
    drzava ne ulaze prakticno nista u energetski sektor decenijama, sve pare "ulozene" pokupe funkcioneri ali i zaposleni.
    a litijum nema ama bas nikakve veze sa energetskim sektorom kao ni zlato ili celik. ima veze sa industrijom baterija dok se ne predje na vec postojece bolje tehnologije.
    jedino sa cime ima veze litijum u ovoj drzavi je sa vlascu koje hoce da ga jeftino proda strpa procenat u dzepove i ode za dubai.
    kad kazes da litijum pliva na vodi narod ti ne veruje. a nekim cudom veruju osvedocenim lopuzama.
  • Neko

    04.11.2022 14:56
    Botovi
    Čitam komentare i poredim pluseve i minuse. Pa ovi jadni botovi ne mogu ni da razumeju komentar koji treba da označe. Nisu u stanju da pročitaju i shvate suštinu komentara pa se dešava da daju minus komentaru koji kaze da standard građana u Srbiji treba da bude veći. Valjda mi sada treba da pomislimo kako zarađujemo previše i ne treba nam bolji standard. Eto takvi su im simpatizeri i članovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija