Koalicija za slobodu medija: Presuda protiv KRIK-a ugrožava slobodu izveštavanja o sudskim procesima

Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da presuda protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) po tužbi Bratislava Gašića, "ugrožava slobodu" izveštavanja o sudskim procesima.
Koalicija za slobodu medija: Presuda protiv KRIK-a ugrožava slobodu izveštavanja o sudskim procesima
Foto: 021.rs
Iz koalicije su podsetili na to da je Gašić u aprilu prošle godine tužio KRIK za povredu ugleda i časti pošto je taj istraživački portal, prenoseći dešavanja sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke, citirao prisluškivani razgovor članove te kriminalne grupe u kom je pomenuto da je tadašnji direktor BIA "na kazanu kod Jotića".
"Napominjemo da je KRIK u svom tekstu citirao dokaze koji su izneseni na suđenju u skladu sa članom 74. Zakona o javnom informisanju i medijima. Prema toj odredbi, 'informacije iz krivičnog postupka koji je u toku mogu se objaviti ako su iznete na glavnom pretresu ili ako su pribavljene ili ako su mogle biti dobijene od organa javne vlasti na osnovu zakona kojim se uređuje pristup informacijama od javnog značaja", naveli su iz Koalicije za slobodu medija.
Ocenili su da je cilj tužbe bilo "finansijsko i svako drugo iscrpljivanje KRIK-a".
 
"U skladu sa Kodeksom novinara Srbije, KRIK je Gašiću dao priliku da se izjasni o navodima, ali je on nije iskoristio. Gašić nije iskoristio ni svoje zakonsko pravo da zatraži demanti nakon objavljivanja teksta niti je sporne navode izrečene na sudu demantovao putem nekih drugih medija već je posegnuo za tužbom koja bi trebalo da bude opcija tek kada se iscrpe svi ostali mehanizmi koji dozvoljavaju da se zaštiti nečiji ugled i čast", navodi se u saopštenju. 
 
Koalicija za slobodu medija upozorila je na porast broja tužbi protiv medija zbog prenošenja iskaza ili dokaza sa suđenja čime se kako su ocenili, zadire u suštinsku ulogu medija u demokratskom društvu da prenose informacije od javnog značaja. 
 
Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija Fondacija.
  • Rkekoke

    05.11.2022 15:19
    Opa
    Napokon da neko i KRIK-u stane na rep. Vreme je bilo.
  • Ns71

    05.11.2022 13:29
    Neovisni
    Prezentovane vesti su neosvisne, dok istina ne svisne. Udruženja novinara i raznih sličnih asocijacija treba da shvate da treba da brane SVE članove i nečlanove novinarske profesije. Ovako, kada i oni jednog dana dođu na udat svojih gazda, češaće se tamo i gde ih ne svrbi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija