Popisivači opet kreću od vrata do vrata: Sledi postpopisna anketa

Radi ocenjivanja i kontrole popisa stanovništva, od 2. do 11. decembra ove godine biće sprovedena i postpopisna anketa.
Popisivači opet kreću od vrata do vrata: Sledi postpopisna anketa
Foto: Pixabay
Realizuje se u 106 opština i gradova u Srbiji, piše RTS.
Posle svakog popisa Republički Zavod za statistiku sprovodi i post popisnu anketu. Ove godine realizuje se u 250 popisnih krugova, ili jedinica na području cele Srbije. U Nišu će biti sprovedena u 20 popisnih krugova.
"To znači da će se popisivači ponovo pojaviti na određene kućne brojeve u okviru tih popisnih krugova koji su izabrani u datom uzorku. To je recimo na teritoriji grada Niša i u Medijani, i u Paliluli, i u Crvenom krstu, i u Niškoj Banji tako da u određenom popisnom krugu pojaviće se popisivači i ponovo odraditi ovu post popisnu anketu", ističe regionalna koordinatorka popisa Vesna Cakić.
 
U srednjem i severnom Banatu četiri popisna kruga ima Zrenjanin. Po dva Kikinda i Sečanj a jedan popisni krug je u Novom Bečeju. U Zrenjaninu je planirano da anketu sprovede osam popisivača koje će nadgledati jedan instruktor.
 
"Na osnovu prikupljenih podataka mi ćemo uporediti da li je onaj popisivač koji je bio u stvarnom popisu od 1. do 31. oktobra dobro uradio posao i na taj način ćemo zaključiti da li je na popis u celini uspešan", naglašava rukovodilac Područne jedinice Zrenjanin Dragan Kuzmić.
 
Moguće su greške u svim fazama popisa, od prikupljanja do obrade podataka. Metodologija popisa je usavršena zahvaljujući napretku IT tehnologije i popisivačima koji su obučeni za rad sa lap topovima. Postpopisna anketa je opet tu radi sigurnosti.
 
"Cilj postpopisne ankete koja nas očekuje početkom decembra jeste ocena kvaliteta obuhvata i ocena kvaliteta popisa. Sprovodi se ove godine na slučajnom uzorku od 20.000 domaćinstava. Kraljevo je jedan od gradova koji se našao u tom uzorku tako da neke od naših sugrađana očekuje poseta naših popisivača u toj postpopisnoj anketi", dodaje načelnica odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Kraljevu Jasmina Savić
 
Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni krajem novembra ove godine.  
 
Prvi rezultati pokazuju da je depopulacija prisutna u većini gradova i opština u Srbiji. Na osnovu podataka iz prethodnih popisa Republički zavod za statistiku je već uradio projekciju do 2041. godine prema kojoj će svaki četvrti stanovnik Srbije biti stariji od 65 godina. Prosečna starost će umesto 43 porasti na 46,5 godina.
  • Ivana

    03.12.2022 19:33
    Promašaj
    Muž i ja živimo na Ledinama. Kod popisivači nisu ni bili
  • Peraon

    19.11.2022 21:20
    Mnoga domacinstva nisu ni popisana..sns fore i fazoni.
  • Mama S

    19.11.2022 20:33
    Pa dokle sad? Dok se raseljeni ne vrate? Nema nas. To je cinjenica. Za 10 godina staćemo pod jednu šljivu ako se ovako nastavi. Za popis ce biti potreban jedan čovek i 48 sati. To je realnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija