Dostupna nova platforma za pomoć mladima: Besplatna i anonimna pomoć na "Sve je OK"

UNICEF je, u saradnji sa nekoliko organizacija, pokrenuo svojevrsnu platformu za podršku mentalnom zdravlju mladih, roditelja i profesionalcima u polju mentalnog zdravlja.

Reč je o platformi svejeok.rs, čiji deo su OPENS, Institut za mentalno zdravlje i nacionalna dečija linija (NADEL).

Kako se navodi na platformi, iako tema mentalnog zdravlja postaje sve prisutnija u društvu, brojke kažu da 34 odsto mladih i dalje samo ponekad razgovara o ovome, 21 odsto izuzetno retko, dok 14 odsto mladih to nikada ne čini.

Više od trećine mladih nije upoznato sa tim gde može dobiti psihološku podršku, što ukazuje na to da postoji mogućnost da skoro svaka treća mlada osoba neće dobiti adekvatnu pomoć u slučaju da joj zatreba ukoliko se ne obezbedi veća informisanost, odnosno smanjenje stigme u vezi sa problemima mentalnog zdravlja.
 
Na platformi se nudi besplatna i anonimna psihološka podrška telefonskim putem i putem četa sa psihologom, u realnom vremenu.
 
Posebne sekcije na sajtu posvećene su stručnim tekstovima za mlade i korisnim informacijama, što možete da vidite OVDE.
 
Potrebna vam je pomoć?
 
Ne oklevajte u potrazi za pomoći u teškim vremenima.
 
Centar za prevenciju samoubistva i pružanje emocionalne podrške SRCE: 0800 300 303
Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević": 0800 309 309
NADEL: 116 111; 0800 007 000
SOS ženski centar: 021 422 740

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.