Đedović: Srbija prošlog meseca platila oko 40 miliona evra za uvoz struje, sada će biti 50 miliona

Srbija je prošlog meseca platila oko 40 miliona evra za uvoz struje, ovog meseca planira se da za to bude izdvojeno više 50 miliona, a u januaru verovatno i više, jer će biti hladnije.
To je izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
 
Napomenula je da su to ogromna izdavanja.
 
Ona je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem prisustvovala predstavljanju projekta Transbalkanskog koridora.
Varhelji je istakao da je ovih dana svima na umu energetika, možda ne uvek u pozitivnom smislu, pa će taj projekat doprineti da i Srbija i Evropska unija imaju veću sigurnost u toj oblasti.
To je važan projekat koji će produbiti pridruživanje Srbije Uniji i on će dva puta ubrzati prenos električne energije između Srbije i EU, rekao je Varhelji i naglasio da je EU za taj projekat dala 31 milion evra bespovratne pomoći.
 
Proširenje Transbalkanske mreže ubrzaće trgovinu električnom energijom, pa će se struja izvoziti, odnosno uvoziti iz Italije u Srbiju, a EU, ako joj bude potrebno, može od Srbije da kupi energiju, predočio je on. Varhelji je naglasio da je "ovaj strujni kabl", ili autoput, osnova za zelenu ekonomiju, jer će se struja dobijati sve više iz obnovljivih izbora energije, ne samo gasa.
 
Koridor se uklapa u projekat energetske bezbednosti za Zapadni Balkan da se izbori sa energetskom krizom. Za zajedničke probleme treba i rešenja da tražimo zajedno, predočio je on i naglasio da će EU pomoći da Srbija sa uglja pređe na obnovljive izvore energije.
 
Varhelji je dodao i da je projekat deo većeg Ekonomsko-investicionog plana za region u iznosu od 30 milijardi evra.
 
Đedović se zahvalila na podršci EU za ovaj projekat i izrazila nadu da će stići i pomoć od 165 miliona evra za budžet, imajući u vidu velika izdvajanja za energetiku.
 
"Prošlog meseca smo za uvoz struje platili 40 miliona evra, ovog očekujemo da to bude 50 miliona, a u januaru još više, jer nam predstoji hladno vreme", navela je ona.
 
Đedović je pohvalila EMS da su odlično odradili svoj deo posla. Prema njenim rečima, Srbija je odlučna da do 2050. godine izbaci ugalj iz procesa proizvodnje struje, za šta su potrebne 22 milijarde evra i još 10 milijardi za prenosnu mrežu.
 
Đedović je naglasila da će to imati uticaj i na ljude koji rade u toj industriji, zbog čega je važna podrška EU za Srbiju.
 
Transbalkanski koridor ima četiri deonice, odnosno od Rumunije do Pančeva i od Pančeva do Kraljeva, što je završeno ove godine.
  • Nina

    06.12.2022 07:13

    Jel se.to hvalite ili žalite???

    I u jednom i u drugom slucaju ste nesposobni i lopovi....
    Jer svakako trošite naše.pare neznanjem i stranačkim zaposlja vanjem neradnika , pa nema para za ulaganje u postrojenje i kvalitetne i obrazovane kadrove EP!!!!!!!!
  • Rade

    04.12.2022 12:52
    Naravno da uvozimo, kada su pozapošljavali samo protuve i lezileboviće! Nije mi žao ovog naroda ni malo!
  • Vidi Mićo

    04.12.2022 10:47
    A izvozili smo struju?
    Sreća pa imamo kladionice da pune budžet. To su primarni izvori prihoda. Kladionice na 100m od škola, najbolje, najlepše opremljeni prostori a u bolnicama raspad. U vrtićima vaspitačice mole roditelje da donesu sredstva za rad, da farbaju ograde, da kupe farbu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija