Bivši sudija: Postoji rok za dodelu pete nacionalne frekvencije, istekao je 26. novembra

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević izjavio je da nije tačna izjava predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić da rok za odlučivanje o dodeli pete nacionalne frekvencije nije predviđen.
Bivši sudija: Postoji rok za dodelu pete nacionalne frekvencije, istekao je 26. novembra
Foto: 021.rs
Kako je rekao Ivošević, taj rok je istekao 26. novembra.
Ivošević je za list Danas rekao da Zakon o elektronskim medijima predviđa da REM izdaje dozvole za pružanje televizijskih usluga u roku od 30 dana od podnošenja zahteva i dodao da nije tačna ni njena izjava da Zakon o opštem upravnom postupku ne predviđa rok.
Objasnio je da prema tom zakonu, upravna aktivnost obuhvata i pružanje usluga u javnom interesu, u čiji okvir po Zakonu o javnom informisanju i medijima spada i medijska sfera.
 
"Zato se rok od 30 dana za odlučivanje u upravnim stvarima iz člana 145. stav 2. Zakona o opštem upravnom postupku shodno primenjuje i na izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga u nacionalnom kapacitetu", kazao je Ivošević.
 
On je istakao i da je rok za odlučivanje od 30 dana predviđen i samim konkursom za dodelu nacionalnih frekvencija, naglašavajući da to obavezuje REM.
 
Ivošević je kazao da se iz svega toga može zaključiti da REM u tom slučaju "nije postupio u skladu sa javnim ovlašćenjima Zakona o elektronskim medijima koji se odnose na delotvorno sprovođenje propisa o pružanju medijskih usluga, očuvanju i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, zaštitu interesa javnosti i korisnika medijskih usluga na način primeren standardima demokratskog društva.
 
Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić izjavila je ranije za agenciju Beta da po Zakonu o upravnom postupku ne postoji rok za rešavanje predmeta o dodeli pete dozvole za televizijsku frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću, uz ocenu da REM nije probio rokove konkursa.
 
Savet REM-a je 10. avgusta raspisao javni konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, na koji su se prijavile televizije Nova S, Kopernikus, Kurir i BK.
 
Na prethodnom konkursu, dozvole za frekvencije s nacionalnom pokrivenošću na rok od osam godina dobile su televizije Pink, Hepi, Prva i B92.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija