Kforu predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje srpskih snaga bezbednosti na KiM

Na administrativnom prelazu Merdare Kforu je predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu pripadnika srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM.
Kforu predat zahtev Vlade Srbije za vraćanje srpskih snaga bezbednosti na KiM
Foto: Beta/AP (Bojan Slavković)
Vlada Srbije donela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbednosti na teritoriju Kosova i Metohije, prenosi RTS.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je odluka donesena jednoglasno, ističući da bi to dovelo do smanjenja tenzija. Međutim, napomenuo je da Kfor verovatno neće prihvatiti zahtev Srbije.
"Mislim da bi to bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i pre svega zbog kontrole onoga što oni nazivaju graničnim prelazima, u stvari administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i to bi dramatično smanjilo tenzije i do bi bila dobra odluka. Pretpostavljamo na osnovu svega što smo čuli da to neće biti prihvaćeno", kaže Vučić.
 
Vučić je rekao i da očekuje najveće pritiske zbog Kosova i Metohije i da je poručio međunarodnim predstavnicima da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u UN, a da o ostalim stvarima može da se razgovara.
 
Odluka Vlade Srbije donesena je usled najnovijih tenzija na severu KiM, gde već sedmi dan traju barikade Srba - protestujući zbog hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije na Severu.
 
Situacija na KiM se ne smiruje, jer su predstavnici privremenih prištinskih vlasti nastavili sa hapšenjem Srba. Slađan Trajković uhapšen je sinoć u Bošnjačkoj mahali, u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Jedan je od pripadnika kosovske policije koji su napustili službu.
 
Supruga uhapšenog rekla je da ga navodno terete za ratni zločin. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da novo hapšenje pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije.
  • Perspektiva

    20.12.2022 12:48
    Prihradski@ Evo vam ovakav primer: dođem naoružan u vašu kuću, razbijem vašu glupu glavu i izbacim vas i vaše članove domaćinstva napolje. Da li ćete vi potom rešavati sami i silom svoj problem ili ćete se "ponižavati" podnošenjem zahteva policiji da uđete u svoju kuću? Ili ćete pak olako prihvatiti novu realnost da vaša kuća više nije vaša već moja?
  • Лиманац

    16.12.2022 15:08
    Косово и Метохија је Србија.
    Живела територијално целовита Србија!
  • Temerinac

    16.12.2022 14:20
    Napokon jedan normalan potez Vucica, a u skladu sa UN rezolucijom koju su da podsetim ove komentatore ovde svi izglasali: i Amerikanci i Rusi, i Britanci, Francuzi, Kinezi, Nemci itd. Posto su je svi izglasali bez Veta ta je 1244 rezolucija na snazi sve dok se neka druga ne izglasa. Nego u jucerasnjem obracanju Vucic je bio sumnjiv, poceo je da pominje glasanje u Vladi Srbije oko nekih stvari sa kojima se nekad ne slaze i bla bla bla. Tako da mu porucimo da ne gubi vreme, i priprema teren da Vlada izglasa sankcije Rusiji, a da kao on bude protiv, znamo Vucicu da si to ti. A Rusi su porucili da je to politicki Harakiri Srbije, tako da znamo da time unistavas rezoluciju 1244 i priznajes Kosovo u UN. Tako Vucicu pusti se tih glasanja u Vladi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija