Usaglašene mere za borbu protiv nasilja u školama: Ocena iz vladanja da ulazi u prosek

Radna grupa za prevenciju nasilja usaglasila je ključne mere i aktivnosti koje je potrebno preduzeti u narednom periodu kako bi se unapredio sistem za reagovanje na nasilje.
Usaglašene mere za borbu protiv nasilja u školama: Ocena iz vladanja da ulazi u prosek
Foto: Pixabay
Među predloženim merama su brojčano ocenjivanje vladanja od 5. do 8. razreda osnovne škole u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta, kao i da ta ocena ulazi u prosek.
Predloženo je i odlaganje ispisivanja učenika iz srednje škole, ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okončanja.
Školama će biti preporučeno da propišu Opštim aktom škole mere za upotrebu mobilnih telefona tokom nastave, dodaje se u saopštenju.
 
Među merama su povećanje broja pedagoga i psihologa u osnovnim školama, povećanje iznosa naknade za rad odeljenskih starešina, kao i donošenje Pravilnika o radu odeljenskih starešina.
 
Takođe, predloženo je i povećanje minimalnih novčanih kazni za težu povredu obaveze roditelja iz člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koja se odnosi, između ostalog, i na neučestvovanje u vaspitnom radu deteta, kao i za član zakona koji propisuje povredu zabrane (zabranu diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja).
 
Jedan od predloga je i izrada novih i revizija postojećih stručnih uputstava o saradnji i komunikaciji institucija pod nadležnošću Ministarstva prosvete, Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde i MUP.
 
Predložena je i izmena Pravilnika o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada, kao i izmena Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, posebno u delu koji predviđa da se treći nivo nasilja prijavljuje i putem platforme "Čuvam te".
 
Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da su mere pažljivo sagledane, razmatrane njihove posledice i precizirane aktivnosti koje je potrebno preduzeti da bi se realizovale.
 
On je naveo da će do 24. decembra biti definisan predlog akata koje je potrebno izmeniti kako bi se navedene mere sprovele.
 
"U narednom periodu predstoji izmena zakona i podzakonskih akata, kao i finansijske analize i efekte za neke od mera koje je predložila Radna grupa", rekao je ministar i dodao da je pre svih mera potrebna pozitivna promena stava prema vaspitnom i preventivnom radu škole, roditelja i svih drugih društvenih faktora.
  • pajo patak

    21.12.2022 14:37
    ako neko padne na popravni iz
    vladanja, kako se to polaže; da li za maloletne i roditelji moraju da odgovaraju na popravnom ?
  • 9

    21.12.2022 13:46
    Deca nisu glupa kao roditelji
    Pitaju pronađu npr na netu koju kintu primaju
    starlete u skupštini , Jovanov, Bakarec ,Orlić ,
    Gojković, Mali , Rističević ,prmijerka i samo prepišu
    model ponašanja ,rečnik, nepostojanje sankcija ni
    novčanih ni moralnih i eto modela vaspitanja, upadanja u reč ,prostakluka , nepoštovanja sagovornika, plagiranja
    i kupovine diploma..... Treba li više. Kakvi pedagozi i
    psiholozi koji nisu mogli da upišu nikakav unosan
    fakultet pa su završili sa stogodišnjom diplomom na
    birou i sada takvi da ukazuju na složenost obrazovnog
    sistema i vaspitanja dece.
    U NS školama ,barem 40% navedenih nema ni
    sopstvenu porodičnu situaciju sređenu, a tome
    treba da pdučavaju druge ?
  • Kaka-frka

    21.12.2022 09:27
    Kolaricu panicu
    Vlast i vrzino kolo. Ko hoce da se obrazuje izvoli ko nece molim lepo isporuciti ih predsedniku,vladi,skupstini,odborima ... Oni licnim primerom da pokazu kako se to sprovodi u praksi,ovako nista. Nula zvrc sipak corak...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.