Meteorolog: Ministarstvo da objasni kako da se ponašaju lokalne samouprave kad se ne poštuju zakoni

Ministarstvo za zaštitu životne sredine bilo je dužno da u Izveštaju o kvalitetu vazduha predstavi kako treba da se ponaša prema lokalnim samoupravama koje ne poštuju zakon.
Meteorolog: Ministarstvo da objasni kako da se ponašaju lokalne samouprave kad se ne poštuju zakoni
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Meteorolog Milenko Jovanović objasnio je da je vazduh u Beogradu trenutno najzagađeniji grad u Evropi, a ovaj problem se više ne sme gurati "pod tepih".
 
"Strašno je što je od 2013. do 2021. godine doneto samo sedam Planova kvaliteta vazduha koje donosi lokalna samouprava. To je skandalozno", rekao je Jovanović.
Objasnio je da 17 gradova u Srbiji - Subotica, Kraljevo, Leskovac, Kruševac i drugi nemaju monitoring za praćenje zagađenja vazduha.
Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić rekao je da je "dramatično" pogoršanje vazduha u Užicu i Beogradu jer je u tim gradovima došlo do prekoračenja PM čestica.
 
"Vlada Srbije je usvojila Izveštaj u kojem je zabeleženo da su 2015. godine zbog zagađenja prerano preminule 9.773 osobe", kazao je on.
 
Pulmološkinja Dragana Jovanović rekla je da je povećanje nivoa PM čestica povezano sa rizikom od sedam vrsti raka.
 
"Rak pluća, maligni tumor plućne maramice, karcinom analnog dela i tankog creva, mozga, usne, usne duplje i ždrela i karcinom grla", rekla je ona.
 
Jovanović je dodala da ukoliko bi se smanjilo zagađenje, životni vek bi mogao da se produži za skoro dve godine.
  • zgađen

    21.12.2022 18:34
    @Hm
    Da li ste pročitali ono što ste napisali? Šta je vaš predlog? Da se vrši eutanazija penzionera jer su mnogo skupi? Ipak se nadam da ste bili ironični.
  • ZX

    21.12.2022 07:43
    A inače sve je med i mleko
    Opet strani plaćenici šire neistine o tigru. Dokle bre?
  • Hm

    20.12.2022 23:24
    Produžavati život penzionera? Jel zna ovaj čovek koliko koštaju državu sve te penzije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija