Zabranjeno korišćenje dela vrtića u Inđiji gde je propao plafon: Koliko se inače često kontrolišu?

Lokalna građevinska inspekcija u Inđiji je zabranila korišćenje dela objekta vrtića "Neven", u kom je pao deo plafona i povredio šestoro dece, dok se ne uradi sanacija.
Zabranjeno korišćenje dela vrtića u Inđiji gde je propao plafon: Koliko se inače često kontrolišu?
Foto: Pixabay
Međutim, nije precizirano da li će vrtić u celosti biti proveren kako bi se garantovala bezbednost, a situacija sa vrtićima u Srbiji je vrlo problematična i mnogi primeri pokazuju nejasnoće oko toga ko se bavi kontrolom bezbednosti objekata, prenosi N1.
Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak uverava da tako nešto nije moglo da se predvidi, ali da li je moglo da se spreči, ne potvrđuju u građevinskoj inspekciji.
Dok se nedostaci ne uklone, stručnjaci kažu da je incident u Inđiji samo jedan u nizu i da je podsetio na to kakvi problemi postoje u vrtićima.
 
"Ovo sada što vidimo je i da vrtići koji postoje, da velika većina njih u stvari nije bezbednosno sigurna", navodi Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".
 
Sa ovom konstatacijom saglasna je i Jelena Ćirić Nikolić sa portala "Bebac".
 
"Mi trenutno u Srbiji imamo problem sa vrtićima – nema dovoljno mesta u vrtićima, to je problem koji se javlja svake godine. A sa druge strane, imamo problem da su stari vrtići neuslovni. Ko to kontroliše – niko ne zna – roditelji su veoma zabrinuti", kaže ona.
 
Koliko se vrtići redovno kontrolišu?
 
Ministarstvo prosvete na pitanja N1 koliko se redovno kontrolišu vrtići i ko je za to zadužen odgovaraju da svaka inspekcija, u okviru svojih nadležnosti i iz svog delokruga rada, kontroliše ustanove.
 
"Pogotovo kontrolišu ustanove obrazovanja i vaspitanja, bilo u redovnim ili vanrednim nadzorima. U ovom konkretnom, slučaju, prosvetna inspekcija ne kontroliše građevinske radove u vrtiću, kao što ne može da kontroliše ni sanitarne, niti protivpožarne uslove u objektu", odgovorili su iz Ministarstva prosvete
 
Iz Udruženja "Roditelj" kažu da celu situaciju otežava to što nije precizno definisano ko se bavi kontrolom bezbednosti vrtića nakon godina i godina rada.
 
"U Zakonu o osnovama obrazovanja se kaže da za bezbednost dece brine uprava ustanove i direktor, što može da znači da oni sami nekako određuju da li je taj prostor bezbedan ili nije, a da, po ovim rečima koje sada čujemo, da nemamo nikakve inspekcije koje vrše neke nadzore naknadno, da li po samoj prijavi… I šta se dešava kada u stvari, uopšte, uočimo bilo kakve promene u vrtiću koje se dese – da li uprava vrtića to prijavljuje i kome i ako se prijavi šta se na tome radi", kaže Gordana Plemić iz ovog udruženja.
Osim propusta u bezbednosnim uslovima i drugi primeri pokazuju da u vrtićima širom Srbije ne štima baš sve kako treba.
 
"Da li je dete izašlo na ulicu nenajavljeno, bilo je – deca su padala kroz prozor, imali smo da je baka odvela tuđe dete iz vrtića… To je sve nešto što nam govori da tu nije u redu sve, mora se mnogo veća pažnja posvetiti vrtićima i mnogo veća pažnja se mora posvetiti tome gde nam borave deca. Postoje najave za ulaganja, za mostove, za nacionalni stadion, a s druge strane imamo decu koja borave u vrtićima koji nisu uslovni, dakle, šta se dešava s tim", navodi Jelena Ćirić Nikolić.
 
Iz Ministarstva saobraćaja i infrastrukture nisu odgovorili na pitanja da li će građevinska inspekcija na nivou države pojačati kontrole u vrtićima i šta će biti preduzeto kako bi deca u njima bila sigurnija.
  • usput

    22.12.2022 08:40
    komentar
    Bilo bi lepo saznati ko je i kad radio taj plafon da ne bude opet kriv TITO?
  • Eon

    22.12.2022 07:50
    NapteDNO kao i uvek
    Umesto da zatvore vrtić dok se potpuno ne ispita sigurnost zgrade, nadležni se igraju životima dece i osoblja.
  • Dragan

    22.12.2022 07:11
    Ah
    Tako je jedne noći pao ceo krov železničkog depoa u Nivom Sadu2018g jer je šefovima bila važnijae kosilice za travu nego da ogromnu rulu od 4m na krovu zakrpe.Pola plafona u ovom depou pada od prokišnhavanja jer ovaj muzej iz 1907g od 1988 nije popravljanSada se urušava,korov caruje,krađe na sve strane.Ah da i moj vrić iz Trga kamenskog izgleda očajno nije krećen od 196) g,umesto larka ima parking.U tom parku sam prohodao i 10g se igrao sa decom iz vrtića.Al šta ste tražili to vam se ibija o glavu i samo birajte iste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija