Sirevi i ćuretina na prvom mestu: U Mađarsku se iz Srbije ide i po druge namirnice

Građani Srbije sve češće idu u Mađarsku zbog kupovine namirnica.
Sirevi i ćuretina na prvom mestu: U Mađarsku se iz Srbije ide i po druge namirnice
Foto: Pixabay
Ranije smo kupovali sireve i kobasice u susednoj Mađarskoj, ne zbog toga što su kvalitetniji, nego zato što su jeftiniji, a taj običaj se vratio, prenosi RTS. Sve češće na graničnim prelazima carinici pregledaju torbe pune hrane.
Neke, međutim, na granici može sačekati neprijatno iznenađenje, navodi RTS.
"Prvo je jeftinije, drugo kvalitetnije, sve ovo i to što ja često idem u Budimpeštu. Imamo tamo kumove, pa se služimo tamo mesom, ćuretinom", kaže Zoran Novković.
 
Ekipa RTS-a je uporedila cene nekih proizvoda:
 
Kilogram ćurećih prsa dvostruko je jeftiniji od domaćih, a i određene vrste sira, poneke i za nekoliko stotina dinara.
 
Litar mađarskog mleka sa 1,5 odsto masti košta 99 dinara, a skuplji je recimo mađarski kečap.
 
"Naši ljudi kod nas najviše vole isključivo mađarske proizvode, to su sirevi, ćuretina, to su posebni delikatesi koje uvozimo iz Mađarske. Mi smo direktni uzvoznici iz Mađarske, potpuno legalnim putem i tokovima, ide na analizu, dobijamo potvrde i stavlja se u promet", kaže poslovođa u prodavnici mađarske robe Tamara Marković.
 
Ima onih koji idu u Segedin u kupovinu. Subotičani najviše, jer su najbliži granici, ali isplati se čak i Beograđanima.
 
"I sada, a i ranije je to bilo da su cene namirnica bile znatno jeftinije u Mađarskoj nego u Srbiji i to funkcioniše kao sistem jer se pojedincu isplati da ode, kupi i pokrije troškove puta. Imamo posebno iz ovih pograničnih područja ljude koji se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama na taj način, jer mu se isplati da kupi po znatno nižoj ceni i prelazi granicu", rekao je predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.
 
I ne samo namirnice, u Mađarskoj se po nižim cenama kupuju i tehnički uređaji, ali u oba slučaju mora da se obrati pažnja na to koliki je ukupan račun. Ono za šta carinik proceni da nije za kućnu upotrebu, ne može da se prenese preko granice.
 
Ako je vrednost kupljenih stvari veća od 100 evra, po pravilu se smatra da je ta roba namenjena za nelegalnu preprodaju. Kazne za to su od više stotina hiljada do dva miliona dinara.
  • X3

    29.12.2022 22:14
    Koristim sireve za piceriju, mlecne sireve naravno ( gauda, trapist ) za 750 din, ovde kod nas isto to kod poznatih dobavljaca kosta 1000 din kada mi donesu u lokal a kada se kupuje u maloprodaji, u radnjama i u Metrou po 1400 1500din/kg. Pa vi vidite na mesecnu potrosnju od 500kg koliko se ustedi.
  • Dejan

    29.12.2022 21:17
    Srb
    U srbistanu pdv uglavnom 20%, u ungariji 27% i sa tom razlikom je tamo sve jeftinije !!! Gorivo, gume, mleko,sirevi,ma bukvalno sve. Jedan minoran primer, Eneos motorno ulje odje 4300din, kod njih 2950din, ustvari cim izadjete iz srbistana,sve postaje drugacije,bolje,lakse za zivot !!!
  • ZX

    29.12.2022 20:14
    Smejo sam se da ne plačem
    Srbija je tigar, a tigrovi su grabljivci, zato narod ide u Mađarsku da grabi, ali za pare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.