Agencije vraćaju novac putnicima koji nisu iskoristili letovanje, problematičan grčki "Muzenidis"

Turističke agencije od početka ove godine u kontinuitetu vraćaju novac putnicima koji nisu iskoristili vaučere za putovanja uplaćena pre početka pandemije, prenosi Politika.
Agencije vraćaju novac putnicima koji nisu iskoristili letovanje, problematičan grčki "Muzenidis"
Foto: 021.rs
Uredbom o zamenskim putovanjima je predviđeno da novac bude isplaćen najkasnije 1. februara, a postoji mogućnost i da taj rok bude produžen iz tehničkih razloga. 
Inače, agencije putnicima duguju oko 6.5 miliona evra i to je oko 10 odsto ukupnog duga koji je pre donošenja Uredbe iznosio 70 miliona evra.
"Nemamo nikakvih problema, agencije vraćaju novac putnicima i verujem da će to u roku biti završeno. Pretpostavljam da će biti problema u slučaju agencija koje su imale veze sa grčkim "Muzenidisom", jer duguju veće iznose, a nemaju mogućnost da isplate novac", kaže za Politiku Aleksandar Seničić, direktor Jute.
 
Nekoliko agencija koje su prodavale ove aranžmane preko "Muzenidisa" duguju oko 500 hiljada evra i pitanje je, kažu u agencijama, da li će moći da isplate taj novac.
 
Šta da rade putnici kojima agencija, na primer, saopšti da nema novca i da ne može da vrati dug?
 
Seničić kaže da bi u tom slučaju putnici trebalo to da prijave turističkoj inspekciji koja će reagovati. U zavisnosti od slučaja ta dugovanja će se isplatiti verovatno aktiviranjem polise osiguranja, a ako agencija propadne, iz stečajne mase.
 
"Samo jedna agencija duguje oko 400 hiljada evra putnicima i ne znam da li će uspeti da opstanu. One agencije koje su imale veze sa "Muzenidisom", a imale su mala dugovanja su nastavile da rade", kaže sagovornik Politike.
 
Većina vaučera koji nisu realizovani odnosi se na letovanja u Grčkoj, deo u Italiji i Španiji, dok su putovanja za Tursku i Egipat uglavnom realizovana, kažu u Juti.
 
Odluka agencija da svim putnicima, bez njihove saglasnosti, dodele zamenske vaučere u suprotnosti je sa evropskom Direktivom o pravima putnika koja reguliše ovu oblast. Većina evropskih zemalja je početkom 2020. posegnula za istim rešenjem i masovno putnicima delila vaučere za zamenska putovanja i letove, ali je ubrzo reagovala Evropska komisija i potpuno zabranila ovakvo ponašanje.
  • Bombarder

    14.01.2023 14:28
    Problem je sto su agencije neke propale i sto od stecaja nema nista (para) osiguranja milenijum i triglav jedino na sudu posto se i oni grbave.
  • Maja

    14.01.2023 14:17
    Vraćanje novca putnicima
    Mouzenidis je imao garanciju putovanja, osiguranje i novac je vraćen vrlo brzo preko osiguravajih kuća uz važeću dokumentaciju.
  • Daca

    14.01.2023 11:53
    Ja čekam da mi poznata novosadaska agencija vrati novac zaostao od nerealizovane ekskurzije iz 2019 god. Pri svakoj kominikaciji koju smo imali na tu temu bili su izrazito neprijatni. Nije dramatična suma u pitanju ali novac im neću oprostiti, a i sarađivati nećemo više nikad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.