Reagovanje na francusko-nemački plan: LSV traži da ga Vučić potpiše, POKS hoće referendum

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpiše francusko-nemački plan o međusobnim odnosima Srbije i Kosova.
Reagovanje na francusko-nemački plan: LSV traži da ga Vučić potpiše, POKS hoće referendum
Foto: 021.rs
"Prestanite da se igrate sa budućnošću Srbije i njenih građana i što pre prihvatite sporazum o međusobnim odnosima Srbije i Kosova, koji su predložili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc", naveo je Kostreš u saopštenju.
Poručio je Vučiću da mora da prestane sa "neodlučnom politikom i da spasi Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja".
 
"Ne treba ni podsećati kroz šta su građani Srbije prolazili devedesetih godina, kada je neodgovorna politika Slobodana Miloševića dovela do ratova, sankcija, inflacije od nekoliko miliona procenata, mesečnih zarada od pet nemačkih maraka, praznih rafova, nestašica goriva, struje, osnovnih životnih namirnica i sveopšte bede", rekao je Kostreš.
 
Dodao je da je jedini put razvoja i modernizacije Srbije ulazak u Evropsku uniju.
 
"Srbiji je mesto među evropskim nacijama sa kojima moramo da radimo, sarađujemo, trgujemo i napredujemo. Sve izvan saradnje sa Evropskom unijom je put propasti Srbije i njenih građana", kazao je Kostreš.
POKS: Građani da se izjasne na referendumu
 
POKS je ocenio da je neprihvatljivo prihvatanje tzv. nemačko-francuskog sporazuma od strane bilo kog državnog zvaničnika ili institucije bez prethodne široke javne rasprave u društvu, o kojem bi završnu reč dala Skupština Srbije i građani na referendumu.
 
Glavni odbor izražava čuđenje kako je to preko noći ovaj sporazum postao prihvatljiv za srpsku stranu, kada je mesecima pre toga označavan kao vrlo štetan po državni interes.
 
"POKS poziva državne zvaničnike da na svaki sastanak koji se tiče tzv. statusa južne srpske pokrajine budu pozvani i predstavnici Rusije i Kine koji su usvojili rezoluciju 1244 SB UN u kojoj jasno stoji da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i samim tim garantuju za njenu primenu", naveli su.
Dveri traže hitno sazivanje sednice parlamenta o predlogu zapadne petorke za Kosovo 
 
Pokret Dveri zatražio je danas hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao poslanike sa detaljima takozvanog francusko-nemačkog plana za Kosovo "kao i sa opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko ne prihvati taj predlog".
 
Dveri su zatražile od Vučića da odgovori "kako je mogao da daje saglasnost oko 'prihvatanja koncepta i implementacije' predloga kog pre samo nekoliko meseci nije hteo da ni da primi, i to bez saglasnosti Skupštine Srbije".
 
"Tražimo od predsednika Republike da odgovori na pitanje koja je to 'jedna stvar o kojoj ne može da govori'. Da li je to omogućavanje prijema lažne države Kosovo u UN? Podsećamo ga da Ustav Srbije jasno kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije ali i da po istom Ustavu, predsednik države nema ovlašćenja da pregovara na tu temu", navele su Dveri. 
 
Ocenile su da je trenutno "najproblematičnije što niko ne zna da li je predlog zapadne petorke de fakto i ultimatum".
 
"Ako jeste, pitamo Aleksandra Vučića zašto je uopšte pristao da razgovara o tome i sprovodi ultimatum", navodi se u saopštenju Dveri. 
 
Pokret je zatražio da se "ništa ne potpisuje povodom Kosova i Metohije pre završetka rusko-ukrajinske krize" i da do tada pregovori budu zamrznuti. 
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.
 
Vučić je novinarima rekao da je na sastanku "po jednom važnom pitanju" iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvek nije javan.
  • Sasa33

    28.02.2023 23:54
    Procitao sam francusko nemacki plan u svih 11 tacaka na internetu. Nema nikakvih nejasnoca. Kosovo je priznato. Direktno ga naravno niko nece potpisati kao takvo. Ali je ovim sporazumom jasno priznato.
  • ja

    22.01.2023 15:12
    ko garantuje...
    Realno Tačan rezultat refrenduma-aktuelna vlast, ili neko drugi?
  • @EXIT,Milorad

    21.01.2023 22:58
    pa da
    lepo covek napisao sposobni,zasto se Vi sekirate kada niste nizasta a kamoli za vojsku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.