Analitičari: Vučić je nagovestio da prihvata evropski plan za Kosovo, lopta je sada kod Kurtija

Politički analitičari u Prištini ocenili su da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio da će prihvatiti nemačko-francuski plan za Kosovo, i da je sada na potezu kosovski premijer Aljbin Kurti
Analitičari: Vučić je nagovestio da prihvata evropski plan za Kosovo, lopta je sada kod Kurtija
Foto: Beta/AP
Analitičar Ili Hodža rekao je za TV Dukađini da će Kurti nakon eventualnog Vučićevog prihvatanja francusko-nemačkog plana teško odbiti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).
"Kurtiju će biti veoma teško da odbije Zajednicu. Da bi se ova situacija prevazišla, trebalo bi da postoji dijalog sa političkim akterima na Kosovu ili da idemo na nove parlamentarne izbore", rekao je Hodža.
S druge strane, analitičar Astrit Gaši rekao je da će Srbija prihvatiti svaki plan koji ne znači zvanično priznanje Kosova.
 
"Lopta je kod premijera Kosova Aljbina Kurtija. Kurti je u problematičnoj situaciji. Ako ne uspe da ubedi posrednike u svoje postupke, to će se smatrati remećenjem mira. Ovom akcijom Srbija je promenila igru", dodao je Astrit Gaši.
 
Bivši ministar Vlade Kosova Dardan Gaši kazao je da Vučić priprema put za prihvatanje francusko-nemačkog plana.
 
"Ono što je Vučić uradio je zanimljiv potez Srbije koji Kurtija dovodi u tešku situaciju", kazao je on.
 
Dodao je da ako Srbija potpiše dokument u vezi sa ovim planom, neće biti razloga da pet zemalja EU ne prizna Kosovo.
 
"Možemo ga čitati kako hoćemo, ali ovaj sporazum uključuje i priznanje", dodao je Gaši.
 
Analitičar Dibran Hodža rekao je da za Kosovo dolaze teški dani, posle poslednjeg poteza Srbije.
 
"Ako formiramo Zajednicu i ne dobijemo direktno priznanje Srbije, šta smo onda dobili? Kakvu garanciju imamo da će, ako prihvatimo formiranje ZSO, biti konačnog dogovora", dodao je Hodža.
 
Analitičar Ismail Tašoli ocenio je da su i Kosovo i Srbija već prihvatili francusko-nemački plan.
 
"U principu, dva lidera su već prihvatila francusko-nemački plan. Ali, i ovaj plan ima mnogo nepoznanica. Prvo se govorilo da je to evropski plan. Do tada se govorilo da je to i američki plan. Kurti i ZSO su u jednosmernoj ulici. On će izaći povređen prihvatio to ili ne. Ako ga potpiše, odgovaraće. Ako ga ponovo ne potpišu, biće političkih problema", rekao je Tašoli.
  • Lalo

    24.01.2023 09:49
    pitam se, pitam
    Da li su vlasti Kosova ispunili ijedan zahtev koji je pred njih postavljen? Famozna ZSO, koja ima samo funkcije u kulturi, obrazovanju i nešto u socijalnoj zaštiti, a nikakvu vlast - ni izvršnu, ni sudsku, ni zakonodavnu -, pa samim tim ne znači apsolutno ništa, trebala je biti formirana još pre deset godina, kada je potpisan tzv. briselski sporazum. To je bila obaveza kosovskih vlasti.

    Jedino je bitno da je američka baza u sigurnom i mirnom okruženju i da se izgradi komunikacija od albanskih luka ka Nišu, ništa drugo nije bitno i to je jedina funkcija Kosova. Da im je stalon do Kosova, podigli bi životni standard tamo i izgradili demokratsko društvo. Srbija im tu nije bila nikakva prepreka.
  • Puč

    24.01.2023 08:55
    Vučić izvodi Državni Puč pred izbore nije rekao da će da prizna nezavisnost Kosova jer nebi dobio ni jedan glas. I pošto je na prevaru dobio glasove Vučić sada radi ono za šta nije dobio glasove i izvodi Puč drži celu Srbiju kao taoca. Ali primetna je jedna stvar da je prilično sam u ovome, nema oko njega ni Sns funkcionera koji guraju ovo i daju izjave u pravcu nezavisnosti Kosova. Totalno je sam Vučić i u priličnoj opasnosti od neke odmazde, uz onu njegovu pratilju jedino se on pojavljuje na konferencijama, sve sam komentariše, ubacuje teme, sam sa sobom priča, mislim da su ostali Sns preplašeni od odmazde Srba zbog izdaje Kosova i neće da se mešaju u ovo i tako dovode u opasnost sebe i porodice. Opozicija pogotovo neće da se meša, jer svi izjavljuju čak i Djilas da je nezavisnost Kosova u UN crvena linija. Za ovo što radi Vučić i kako izgleda u ovoj izdaji Kosova je Njegoš jednom rekao "Sirak tužni bez idje ikoga" .
  • Voja

    24.01.2023 08:35
    Kakav spin,Kurti kao u problemu,njihovi analitičari kao brinu šta će biti sa njim,kao brinu o ZSO,koga više foliraju ovi naši izdajnici,svi članovi kapitulacije su u korist Albanaca!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.