Riznić mesecima strahuje za bezbednost: Moj progonitelj slobodno šeta

Doktorantkinja Filozofskog fakulteta i članica Ženske solidarnosti Jelena Riznić mesecima strahuje za svoju bezbednost, pošto joj osoba koja ima zabranu prilaska preti ubistvom.
Uprkos pretnjama koje je dobila sredinom prošle godine, ona kaže da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, pred kojim se vodi postupak, ništa nije uradilo, iako joj je i sam zamenik tužioca rekao da je osoba koja joj preti nestabilna i da ne može da joj garantuje bezbednost.
Na drugoj strani iz samog Tužilaštva kažu za Danas da se preduzimaju radnje u predmetu, ali i da je predmet zbog "neadekvatne aktivnosti" dat drugom obrađivaču.
Riznić je objasnila za Danas da je u avgustu prošle godine na Instagram profilu Aleksandra Vučića osoba kojoj je prethodno 2021. godine izrečena mera zabrane prilaska i obaveznog lečenja, napisala da želi da je ubije pištoljem jer mu je uništila život. Ubrzo se ispostavilo da osoba koja je objavila pretnje zaista ima pištolj koji joj je potom oduzet.
 
"Već tom pretnjom na Instagram profilu Aleksandra Vučića on je prekršio meru zabrane prilaska i morao bi da bude u zatvoru. Moja advokatica je nekoliko meseci pokušavala da sazna šta je sa ovom osobom i da li je u zatvoru. Da je on zapravo na slobodi sve vreme, saznala sam slučajno. Niko mene o tome nije obavestio već je to javljeno mom fakultetu", kaže Riznić za Danas.
 
Ona je povodom ovih pretnji saslušana i nakon toga nije bilo nikakvog pomaka.
 
"U decembru sam razgovarala sa zamenikom tužioca. Ispostavilo se da druga svedokinja koja je trebalo da bude saslušana nije bila do tada. Ni psihijatrijsko veštačenje nije stiglo. Zamenik tužioca mi je kazao da je osoba koja me progoni nestabilna i da ne može da mi garantuje bezbednost. Bilo je nadrealno. Ako tužilaštvo ne može da mi garantuje bezbednost, šta ja treba da radim? Uostalom, ne mora ni da mi garantuje bezbednost, ali treba da garantuje da će raditi svoj posao, što se do sada nije desilo", dodaje Riznić.
 
Ona objašnjava da joj je prilikom tog razgovora rečeno i da dođe za desetak dana i da će do tada biti saslušana i druga svedokinja i da će stići veštačenje.
 
"Otišla sam za desetak dana i naravno da ništa nije bilo urađeno. Pri tome zamenik tužioca je bio prilično neprijatan. Kazao mi je da ne može da se bavi samo mojim slučajem, da su imali velike akcije, kao da sve to nije njihov posao", navodi Riznić.
 
Pri tome, kako objašnjava, njena advokatica i ona nisu uspele ni da saznaju za koje se delo ova osoba tereti.
 
Prijava pretnji je stigla iz Predsedništva zbog čega se Riznić posmatra kao sporedna strana.
 
"Sve informacije koje imamo dobili smo usmeno. Pretpostavljam da je to zato što se ja vodim kao sporedna strana. Niko to zvanično nije kazao ali me svakako tako tretiraju", ističe Riznić.
 
Ona dodaje da je poslednju stvar koju je mogla učinila, upućujući dopis koordinatorki za rodnu ravnopravnost, a da više pravnih mehanizama nema.
 
"Samo želim da se sve ovo završi. Da dobijem svoju pravdu i mir", napominje Riznić.
 
Upitan o pretnjama upućenim Jeleni Riznić i toku predmeta, tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže da je protiv osobe koja je pretila Jeleni Riznić podneta krivična prijava zbog dela ugrožavanje sigurnosti. Kako objašnjava osumnjičeni je saslušan u tužilaštvu 10. avgusta, a Viši sud u Beogradu odredio je pritvor osumnjičenom u trajanju od trideset dana. Stamenković navodi i da je saslušana oštećena Jelena Riznić.
 
"Dalje radnje se preduzimaju. Zbog neadekvatne aktivnosti u predmetu isti je dat u rad drugom obrađivaču", kaže Stamenković.
 
On je prethodno kazao i da postoji još jedan predmet u kome se kao oštećena javlja Jelena Riznić. U tom predmetu zbog dela proganjanja osuđeni je dobio meru zabrane prilaska Jeleni Riznić i još jednoj ženskoj osobi u trajanju od dve godine kao i meru obaveznog psihijatrijskog lečenja u trajanju od tri godine.
  • Nove tehnologije

    25.01.2023 06:13
    i ljudska prava
    Nove, startovane kao vojne tehnologije i njihova zloupotreba vec su otvorile neke nove stranice i za EU, po recima Zozefa Borelja! Nekaznjenosti zlocina ucinjenih na taj nacin dolazi - kraj!
    Najstrasniji zlocini pocinjeni na taj nacin su: pretvaranje ljudi u ubice ili u samoubice, kao i ubistva koja se ne mogu dokazati, ako nisu obelodanjene i navedene prethodnr pretnje!
    Pored raznih oblika kriminogenog progona, likvidacija i pretnji na ovaj nacin je i - seksualno uznemiravanje! Psihotroni terorizam podrazumeva i pretvaranje zena u - seks robinje!
    Koji bi pakao i nocnu moru morao da proizvede taj podatak za sve mocne tatice zenske dece u vrhu piramide ove vlasti!
    Pored tuzbe drage Jelene Riznic, Vise tuziladtvo, Odeljenje za visokotehnoloski kriminal ima jos jednu tuzbu koja se stalno dopunjuje zbog -navodnih nedostataka potkrepljivih dokaza (iako se ta prica veoma internacionalizovala i ima veoma mnogo svedoka u zemljama EU). Predmet optuzbe je, pre svega optuzba za "dirigovano samoubistvo" a ovaj dodatak za seksualno zlostavljanje je u prilog svih buducih Jelena Riznic kada se iza njihovih progona nadje neko veoma vazan iz "sistema" i progon bude - politicki?
  • Neko

    25.01.2023 06:10
    Kada neko pripreti Prvorodjenom i to u obliku maila, onda se taj odmah nadje a novine trube o tome. Kada je neko drugi ugrozen, to je sporedna stvar.
    Neka, neka, u narodu se skuplja gorcina! Brzo ce izbori...
  • Novi detalji

    25.01.2023 05:52
    Jelena Riznic
    Aktivistkinja Zenske solidarnosti, Jelena Riznic, imala je intervju za ovaj portal u januaru ove godine, pa smo imali priliku da saznamo vise o njenim aktuvnostima, a ne i o ovoj prici, veoma licnoj.
    Smeta veoma sto se pominje Instagram profil Aleksandra Vucica i to je jedina veza sa drzavom i cinjenicom da bi se u njenom slucaju moglo posebno opreznije postupati!
    Htelo se reci nesto drugo! Po objavljivanju tadasnjeg intervjua, bilo je mnogo komentara i prof.dr Stanko Crnobrnja, koji je u gostovanju u Utisku nedelje izjavio da mnogo sazna i nauci iz komentara, nije jedini! Procitajte ih ponovo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.