Lažnim fakturama oštetili državni budžet za 128 miliona dinara

Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su lažnim fakturama oštetile državni budžet za 128 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije, ne iznoseći pojedinosti.
Lažnim fakturama oštetili državni budžet za 128 miliona dinara
Foto: Pixabay
U saopštenju je navedeno da se terete za poresku utaju i pranje novca, te da su uhapšeni po nalogu Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije.
Navedeno je da je jedan vlasnik privrednog društva, od 16. avgusta 2018. do 25. februara 2022. sa svog poslovnog računa, na osnovu lažnih faktura o navodno pruženim građevinskim uslugama, uplatio više od 408 miliona dinara na račune dva privredna subjekta.
Uplaćen novac je na osnovu lažnih faktura prenošen na račune više desetina "paušalnih radnji i fizičkih lica i na račun vlasnika jprivrednog subjekta iz Kosovske Mitrovice".
 
On je uz zadržavanje određene provizije, vratio deo novca od 374 miliona dinara, na koje nije obračunat i plaćen porez na prihod od kapitala od više od 66 miliona dinara.
 
"Na taj način, koristeći lažne fakture o navodno primljenim građevinskim uslugama, u poslovnim knjigama su neosnovano uvećavani troškovi i izbegnut obračun i plaćanje poreza na dobit od više od 62 miliona dinara", piše u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.