Dačić: Bez obzira na neslaganja moramo da razvijamo odnose sa Hrvatskom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ima niz pitanja oko kojih se Srbija i Hrvatska ne slažu, ali je planiran niz sastanaka kako bi se odredilo kako se konkretno mogu razvijati odnosi.
Dačić: Bez obzira na neslaganja moramo da razvijamo odnose sa Hrvatskom
Foto: FoNet (Ana Paunković)

"Smatramo da bez obzira što sigurno mislimo različito o nekim pitanjima iz naše prošlosti, moramo da tražimo načine i mehanizme za saradnju", rekao je Dačić u Subotici nakon sastanka sa hrvatskim ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Srbija treba da odredi ko će biti nacionalni koordinator za saradnju i u narednom periodu uslediće sastanak saradnika šefova diplomatija i ministarke za evrointegracije Srbije Tanje Miščević sa Grlić Radmanom u Zagrebu, a sve to, dodao je Dačić, treba da pripremi teren za bilateralni sastanak ministara spoljnih poslova.
"Sa željom da vidimo šta konkretno i operativno možemo da uradimo u razvoju naših bilateralnih odnosa i šta bi od toga bilo najbolje za naše građane i naše države", rekao je Dačić.
 
On je dodao da je najveći pozitivan podsticaj i okvir za dalju saradnju sastanak u Davosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, a pohvalio je i saradnju predstavnika Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.
 
Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je u interesu građana unapređenje odnosa Srbije i Hrvatske, što je ocenio kao političku zrelost pogotovo u kriznim vremenima.
 
"U interesu građana moramo raditi i sarađivati jer politika je izuzetno odgovorna diaciplina, a naši građani očekuju upravo unapređenje odnosa, dobrosusedske odnose, jer to je manifestacija političke zrelosti, pogotovo u sadašnjem trenutku kriznih sitiacija u našem okruženju", rekao je Grlić Radman.
 
"Potrebno je govoriti otvoreno i iskreno, niko se ne može pretvarati da se ništa nije dogodilo pre 32 godine, Hrvatsku stranu opterećuju određena otvorena pitanja. Sigurno da ne želimo da otvorena pitanja opterećuju ni Hrvate kao manjinsku zajednicu u Vojvodini, Srbiji, niti Srbe, manjinsku zajednicu u Hrvatskoj", dodao je.
 
Šefovi diplomatija nakon izjava nisu želeli da odgovaraju na pitanja novinara uz obrazloženje da su "suvišne reči koje se izgovaraju prepreka za rešavanje nekih pitanja oko kojih je potreban dogovor".
  • pobogu

    29.01.2023 08:16
    "... Ivica Dačić kaže da ima niz pitanja oko kojih se Srbija i Hrvatska ne slažu..."


    Ima niz pitanja oko kojih se ne slazu srpska vlast i srpski narod, pa vas zabole... Bas cete vi takvi uciniti ista dobro za Srbiju...
  • Ok

    29.01.2023 07:48
    Iskreno
    Ko sa djavolim u krevet legne neka se ne cudi da mu rogove izrastu. Daleka im kuce bre vecno!!!
  • Realista

    29.01.2023 07:48
    Progres
    Neverovatno inteligentan i pronicljiv čo'ek, za 30 godina u politici je naučio da treba razvijati dobrosusedske odnose sa pograničnim državama?! Pa ovaj narod bolje nije ni zaslužio!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.