Vučić dočekao Zemana: "Jedan od poslednjih velikih državnika i iskreni prijatelj Srbije"

Odlazeći češki predsednik Miloš Zeman doputovao je danas popodne u oproštajnu posetu Srbiji na kraju svog drugog predsedničkog mandata.
Vučić dočekao Zemana: "Jedan od poslednjih velikih državnika i iskreni prijatelj Srbije"
Foto: FoNet (Instagram predsednika Srbije)
Zemana je na aerodromu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Posebna mi je čast da u Beogradu dočekam predsednika Češke, jednog od poslednjih velikih državnika današnjice i iskrenog prijatelja Srbije. Dobro nam došli, poštovani predsedniče!", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav, uz fotografije dočeka češkog predsednika.
Zvanični razgovori i otvaranje Češkog doma planirani su za sutra, kada će dvojica predsednika takođe potpisati zajedničku deklaraciju o razvoju kulturne saradnje i osnivanju Češkog doma u Beogradu kao sedišta Češkog centra i predstavništava čeških agencija i za potrebe češke manjine u Srbiji, najavljeno je u Pragu.
Izgradnju Češkog doma platila je 1920-ih češka dijaspora, ali je zgrada 1960-ih konfiskovana i od tada pripada državi. Vučić je prilikom susreta sa Zemanom 2019. u Beogradu obećao da će srpske vlasti vratiti Česima to zdanje, što je ponovio 2021. godine u Pragu.
 
"Radost je kada učinite nešto što možda izgleda kao sitnica, ali je nešto konkretno. To nisu fraze o uzajamnom razumevanju već konkretno delo koje ostaje. Verujem da će Češki dom služiti duge godine kao mesto sastajanja češkog i srpskog naroda", rekao je Zeman.
 
Uoči posete Beogradu Zeman je najavio je da namerava da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmotri i odnos Srbije prema Rusiji u svetlu ruskog napada na Ukrajinu.
 
"Naravno. Razgovaraćemo i o ruskoj agresiji na Ukrajinu i eventualnoj ulozi Srbije kao neutralne zemlje u tom sukobu", kazao je pred odlazak u Beograd.
 
Odlazeći češki predsednik tokom oba mandata na čelu Češke bio je izrazito proruski orijentisan, njegov izbor na drugi petogodišnji mandat 2018. godine ruski mediji dočekali su čak naslovima "naš čovek u Pragu", a ruskog predsednika Vladimira Putina nazivao je prijateljem sve do napada Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.
 
Zeman će ostati upamćen i kao jedini šef države ili vlade neke članice NATO-a koji se javno izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine, kada je kao premijer Češke odobrio intervenciju alijanse.
 
Prilikom Vučićeve posete Pragu 2021. godine, Zeman je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bila "greška koja ga je sve vreme mučila" i zamolio srpski narod da mu oprosti.
 
"Bilo je to gore od zločina i ja bih zamolio srpski narod da nam oprosti", kazao je posle sastanka s Vučićem Zeman, koji je u  svojstvu predsednika Češke Beograd posetio i 2014. i 2019. godine.
  • Zemlja čudesa

    30.01.2023 04:51
    Jututunska narodna himna
    Bože sveti, podrži nam Knjaza
    zdrava, krepka, ohola i slavna,
    jer na zemlji nit je kadgod bilo,
    niti će Mu ikad biti ravna.

    Ovaj narod vrlo dobro znade
    da je stvoren samo Knjaza radi,
    da Mu daje poreze i hvale,
    da Ga dvori i ponizno kadi.

    Bože silni s visoka žilišta,
    saslušaj nam našu želju staru,
    Bože sveti, ne daj nikom ništa,
    da što više ostane Vladaru.

    Radi Njega sva stvorenja žive,
    radi Njega sunce greje s neba.
    A taj narod, a tu zemlju našu,
    podrži je - ako Knjazu treba.

    Oduzmi nam i želje i glasa,
    oduzmi nam mudrovanja kleta,
    da Njegovu nameru ne preči,
    da Njegovoj mudrosti ne smeta.
    Daj Mu s neba najsvetlije dare,
    policije, špicle i žandare,
    ako neće da dušmana svali,
    bar na svome nek srce iskali.

    Nek narodi našu slavu znadu,
    a nas puste čmavati u hladu,
    al' i onda nek je straža jaka,
    jera ima sana svakojaka.
  • Vesna

    30.01.2023 04:32
    "prijatelj"
    Od svih tih "iskrenih prijatelja" Srbije, nije mi dobro.
  • Marko, Liman

    30.01.2023 00:15
    Iz češke perspektive, ovaj susret izaziva ili sprdnju ili sažaljenje. Oni su se svoje muke poslednjim masovnim izborima tokom vikenda ratosiljali. A gde smo mi? Kad će nas sunce malo da ogreje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.