Šta Srbija dobija prihvatanjem predloga za Kosovo, a šta gubi: "U EU do 2030. godine"

Jasna perspektiva članstva u EU, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije, dolazak stranih kompanija - to bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog za Kosovo.
Šta Srbija dobija prihvatanjem predloga za Kosovo, a šta gubi: "U EU do 2030. godine"
Foto: Pixabay
Tako piše istraživačko-izdavački centar Demostat.
Pozivajući se na svoje diplomatske izvore, Demostat dodaje i da su tačni navodi o eventualnim posledicama po Srbiju ukoliko ne prihvati sporazum, koje čine prekid evropskih integracija, zaustavljanje i povlačenje investicija, povratak viznog režima, dok bi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom bio pod znakom pitanja.
Predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije su, kako navodi Demostat, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku u Beogradu preneli da bi Srbija, ukoliko prihvati evropski plan, mogla da uđe u EU do 2030. 
 
U međuvremenu, navode izvori ovog centra, Srbija bi korak po korak bila uključivana u druge evropske strukture, poput zajedničkog evropskog tržišta koje podrazumeva slobodan protok robe, ljudi, kapitala i usluga.
 
Ako bi Beograd odbio plan Zapada za Kosovo i pokazao da nije konstruktivan u dijalogu sa Prištinom, došlo bi do obustavljanja i povlačenja evropskih i američkih investicija.
 
"Naime, već postoje kompanije koje su do daljeg stopirale planove za investicije u Srbiju, najpre zbog neusklađivanja spoljne i bezbednosne politike, koje za sobom vuče povećan rizik poslovanja u našoj zemlji. Odbijanje pregovora o planu za rešavanje kosovskog pitanja za poslovnu zajednicu koja planira biznis ili već posluje u Srbiji bila bi dodatna crvena zastava", piše Demostat.
 
Francusko-nemački plan koji se prošle nedelje pojavio u medijima nije autentičan, niti konačan sporazum koji će se naći za pregovaračkim stolom, piše Demostat.
 
U sporazumu će se naći tačka u kojoj se navodi da nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU, kao i da se u tom sporazumu neće pominjati priznanje Kosova ili članstvo u UN.
  • Priznanjem Kosova

    30.01.2023 14:14
    novi pritisci
    Priznanjem Kosova za nedelju dana posle toga Srbija dobija novi pritisak za ukidanje Republike Srpske, pa onda posle toga nedelju dana sankcije Rusiji, pa nedelju dana pa pritisak za nezavisni Sandzak, pa sankcije Kini, pa nedelju dana pa pripajanje Vojvodine Madjarskoj, pa nedelju dana posle toga nezavisna Presevska dolina . A za sve pritiske bice koristene fabrike za motanje kablova iznova i iznova, koje ne treba vise dovoditi u Srbiju. Prekinuti rizicne investicije sa tim Nemačkim fabrikama dok ima samo 70.000 zaposlenih u njima.
  • Aa

    30.01.2023 12:15
    Bb
    1. Ajde priznajte Kosovo i svi problemi će biti rešeni
    2. E sad uvedite sankcije Rusiji i sve će biti ok
    3. Sad je na redu autonomija Sandžaka, posle će biti sve ok
    4. E pa i ovaj južnoistočni deo Srbije je sa Albancima, dajte i njima autonomiju
    5. Evo još promenite ime države kao Makedonija i ulazite u EU...
    ...

    Ovo je kao kad nasilnici u školi osete da je neko slab pa mu prvo uzmu užinu pa onda džeparac pa krenu da ga ćuškaju po glavi pa ga na kraju svaki dan maltretiraju pre i posle škole. Sve dok taj slabić ne skupi hrabrost pa jedan dan donese ciglu u školskoj torbi i polupa im glave, onda će sledeći put da razmisle. Tako je i sa nama, ako priznamo Kosovo čitav slobodarski svet će da nas gleda kao slabiće i naravno da se neće zaustaviri na tome. Jer ako priznaš Kosovo, priznao si i nepostojeći genocid na separatistima, tražiće ratnu odštetu i šta sve ne uz pomoć svojih zapadnih prijatelja. Ali to kratkovidi ljudi ne mogu shvate, oni misle dajmo im Kosovo i procvetaće nam sve u Srbiji...
  • andrija

    30.01.2023 12:10
    Kao i obicno...
    @BjelogrdićBezMorala
    30.01.2023 • 11:41

    jedno veliko nista pojeo vuk magarca posto nam dolaze crni dani potpisao ili ne potpisao ovaj ultimatum crno nam se pise.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.