Batut: Od malih boginja obolelo 20 osoba

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je registrovano 20 slučajeva oboljevanja od malih boginja (morbila).
Batut: Od malih boginja obolelo 20 osoba
Foto: Pixabay
Morbile su potvrđene kod 19 osoba s teritorije Smedereva u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".
"Radi se o 12 nevakcinisanih osoba ispod dve godine života, jednoj osobi predškolskog uzrasta i šest odraslih osoba sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece", naveo je Institut.
Pored toga, jedna obolela odrasla osoba je porodični kontakt s laboratorijski potvrđenim slučajem. 
 
Zavod za javno zdravlje Požarevac prijavio je epidemiju malih boginja u Smederevu 12. januara ove godine. 
 
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
  • Pera

    31.01.2023 19:31
    Pa zar nisu male boginje izkorenjene?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija