Ministarka pravde kaže da zakoni donose nezavisnije pravosuđe, opozicija tvrdi suprotno

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je, na sednici Skupštine Srbije, da usvajanje predloženih pravosudnih zakona predstavlja značajan korak u jačanju vladavine prava i povećanju pravne sigurnosti.
Ministarka pravde kaže da zakoni donose nezavisnije pravosuđe, opozicija tvrdi suprotno
Foto: FoNet (Zoran Mrđa)
Kako je rekla, to će omogućiti samostalnije tužilaštvo i nezavisnije sudstvo.
 
"To će građanima doneti brže i jeftinije ostvarivanje zaštite prava pred sudovima i suđenje u razumnom roku", rekla je Popović, predstavljajući set predloga pravosudnih zakona, pre svega o sudovima i tužilaštvu.
Prema njenim rečima, veća pravna sigurnost dovešće do povećanja domaćih i stranih investicija i životnog standarda građana.
 
"Pravosuđe Srbije nalazi se na prekretnici, donošenje ovih zakona utire put njegovoj modernizaciji i efikasnosti, ali i većoj odgovornosti sudija i tužilaca", rekla je Popović, pozivajući poslanike da glasaju za predložene pravosudne zakone.
Ona je podsetila da se ovi zakoni donose kako bi se postojeći uskladili sa ustavnim amandmanima, izglasanim pre godinu dana, napominjući da su "uslov za dalju reformu pravosudnog sistema i najznačajniju reformu u oblasti vladavine prava".
 
Kako je navela, o ovim zakona pribavljena su pozitivna mišljenja Venecijanske komisije, "kao najrelevantijeg savetodavnog tela u ovoj oblasti".
 
"Ovim zakonima, u skladu sa ustavnim amandmanima, isključuje se učešće političkih grana vlasti u predlaganju sudija, predsednika sudija, javnih tužilaca i glavnih tužilaca", rekla je Popović.
 
Ona je istakla da je državno rukovodstvo svesno da se materijalni položaj svih sudija i tužilaca mora poboljšati, jer je to jedan od preduslova nezavisnosti sudija i samostalnosti tužilaca.
 
Jerinić: Zakoni legalizuju uticaj SNS na pravosuđe
 
Poslanica "Zeleno levog kluba" Jelena Jerinić iznela je nekoliko kritika na set pravosudnih zakona i rekla da predložena rešenja nisu omogućila nezavisnost pravosuđa.
 
"Ovi zakoni legalizuju uticaj SNS i izvršne vlasti na pravosuđe. Ovo je prepakivanje sistema kako vama odgovara", rekla je poslanica na sednici Skupštine Srbije i pojasnila da su do sada sudije odbacivane na jednu reč nekog poslanika SNS, a sada je ostavljen prostor za uticaj na sudove kroz istaknute pravnike u savetima koji će birati sudije i tužioce.
 
Jerinić je rekla da se njena poslanička grupa uključila u proces izmena zakona od samog početka, ali da su kasnije isključeni iz rada radnih grupa.
 
Ona je poručila većini da se još bolje prikaže pred Evropom tako što će prihvatiti neki od 70 amandmana koje je na zakone podneo Zeleno levi klub.
 
Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić-Zajedno možemo sve" Milenko Jovanov joj je odgovorio da oni neće prihvatiti ni jedan amandman jer su, kako je rekao, loši.
 
Ministarka pravde Maja Popović odgovorila je da poslanici opozicije nisu bili u radnim grupama, zato što je nadležnost ministarke da te grupe napravi "po svom nahođenju".
 
Parlić: Imaju li poslanici SNS slobodu da misle?
 
U nastavku je povredu poslovnika zatražila Ivana Parlić iz Narodne stranke, koja je "tražila zaštitu za poslanike SNS" i pitala imaju li oni slobodu da misle, ako Jovanov zna kako će ko da glasa o amandmanima.
 
Poslanicu Parlić je u tom trenutku prekinuo predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i isključio joj mikrofon.
Nestorović: Povećava se uticaj politike na pravosuđe
 
Poslanica "Moramo-Zajedno" Danijela Nestorović izjavila je da će predloženi set zakona samo povećati uticaj politike na pravosuđe, navodeći da će se istaknuti pravnici, koju učestvuju u izboru sudija i tužilaca, birati po "sumnjivim" kriterijumima.
 
"Ko se neće svideti vlastima neće moći da bude sudija, ko se zameri biće razrešen", rekla je Nestorović.
 
Ona je navela da je pravosuđe u Srbiji "mrtvo" i da se vlast deset godina hvali da će popraviti stanje u toj oblasti.
 
"Ustavni sud ćuti, mada predsednik države Aleksandar Vučić često krši Ustav. Republički javni tužilac Zagorka Dolovac odavno se ne oglašava o pitanjima iz njene nadležnosti, niti je na ovoj sednici da nam obrazloži nešto iz predloženih zakona", rekla je Nestorović.
 
Obradović: Predloženi zakoni rezultat ucene iz EU
 
Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da u setu predlaženih pravosudnih zakona ima mnogo spornih stvari i da sudije i tužioci neće biti ni nezavisni ni samostalni.
 
"Vi ste isti kao bivši režim, postigli ste simbiozu, zato ste i zadržali Zagorku Dolovac, koja sklanja u fioku predmete vezane za vaše visoke funkcionere i sa njima povezana lica", rekao je Obradović tokom rasprave o predlozima pravosudnih zakona.
 
On je naveo da su ovi predlozi rezultat "ucene iz Evropske unije", koja ih je pohvalila i dodao da "šta oni pohvale, to je sigurno na štetu Srbije".
  • Nikola

    05.02.2023 09:04
    Ma nista se nije promenilo jos od doba Turske vladavine. Ostalo je
    "kadija te tuzi, kadija ti sudi".
  • Sofija

    04.02.2023 19:26
    Postali su vidljivi.manifestovali su se opet u ovom materijalnom svetu:)ne rade oni jos uvek za "obicnog coveka",sve je to natezanje izmedju njih i njihove koristi...ali mi smo tu i cekamo,postojimo i znamo sta su radili.doci ce i mali,obican covek na red:)
  • Zla...

    04.02.2023 18:51
    Kako ovo tumačiti?
    "Ministarka pravde kaže da zakoni donose nezavisnije pravosuđe".
    Kako može biti nezavisnije od nezavisnog ?
    Eto, mi bili u zabludi misleći da je nezavisno, a ono tek treba da bude nezavisnije usvajanjem predloženih pravosudnih zakona ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija