Predlog da bakšiš bude uključen u račun: Dilema da li da napojnica konobarima bude obavezna ili ne

Bakšiš bi uskoro i u Srbiji mogao da se nađe kao stavka na fiskalnom računu.
Predlog da bakšiš bude uključen u račun: Dilema da li da napojnica konobarima bude obavezna ili ne
Foto: 021.rs
To je predlog Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede HORES, koje će ministarstvima turizma i finansija uputiti inicijativu za uvođenje napojnice u legalne tokove, piše Euronews Srbija.
Predsednik ovog udruženja Georgi Genov izjavio je za Euronews Srbija da je njihov predlog da "čast za konobara" bude 10 odsto od iznosa računa. Napominje da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da se uvede kao obavezan deo računa ili da gost ima pravo da izabere da li će da je plati, odnosno da ima mogućnost da je ne ostavi, ako nije zadovoljan uslugom.
Ovo nije prvi put da ugostitelji u Srbiji traže uvođenje napojnice u legalne tokove, a kao glavni argument oni navode podatak da inspektori ne tolerišu višak novca u kasi i da im zbog toga pišu kazne i zatvaraju kafane. 
 
Istu muku imaju i ugostitelji u regionu. Udruženje ugostiteljskih poslova saopštilo je pre nekoliko dana da Privredna komora Hrvatske (HGK) priprema nacrt zakona prema kome bi napojnice ušle u sistem fiskalizacije ugostitelja i da se razgovara o datumu njegovog stupanja na snagu.
 
Genov: Dva modela za rešavanje problema bakšiša
 
Genov za Euronews Srbija objašnjava da su u opticaju dva modela za rešavanje ovog problema u Srbiji.
 
"Glavna dilema je da li da bude obavezno ili dobrovoljno. Postoji mogućnost da se na račune uvede stavka 'servis' i da za potrošača bude obavezna 10 odsto, a da se ne oporezuje do tog iznosa. Druga opcija je da onaj ko nije zadovoljan uslugom ima mogućnost da ne plati taj iznos", kaže Genov.
 
On objašnjava da bi taj novac delili na konobare, kuvare i osoblje koje radi u ugostiteljskom objektu. Ako je u pitanju smeštajni deo, sakupljeni bakšiš bi se delio sobaricama i zaposlenima na recepciji. Predsednik udruženja HORES ukazuje da je važno da se reši problem regulisanja napojnica, jer inspekcije ne tolerišu višak novca zatečen u kasi.
 
"Kasa su i novčanik i džep konobara. On kad ide na posao, sav novac mora da ostavi i ako mu se nađe višak, restoran može da se zatvori do deset dana, drugi put do 60, a treći put na čak godinu dana", navodi Genov.
 
Na pitanje da li bi "legalizovanje bakšiša" značilo da bi ga poslodavci preuzeli od konobara, Genov kaže da je zapravo cilj da konobari na ovaj način budu stimulisani i da ne "beže" u inostranstvo. Dilema potrošača je da li bi taj ceh na kraju platili korisnici usluge. 
 
"Ugostitelj formira cenu i taj servis bi uračunao ukoliko bi bio obavezan. Ako je preskup, neko neće da plati i neće da ruča tu. To bi bilo deo cene i tržište bi to regulisalo. Ta mera ne dodiruje kupca generalno. Sada bi se samo zvanično prikazivao i onda bismo mogli da stimulišemo ljude da ostanu da rade u ovom sektoru, jer je ogroman problem nedostatak radne snage, naročito tokom leta", navodi Genov.
 
Trbojević: Konobarima se ne bi isplatilo
 
Plate u ugostiteljstvu su generalno najniže u odnosu na sve druge sektore, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za novembar, konobari su u proseku primali 44.326 dinara, što je gotovo upola manje od republičkog proseka koji je iznosio 78.326 dinara.
Poreski savetnik Milan Trbojević smatra da nije realno da država dozvoli ugostiteljima da 10 odsto napojnice bude neoporezovani prihod. Dodaje i da bi druga varijanta, kada bi se napojnice uvele u sistem fiskalizacije, ali sa naplatom poreza i doprinosa, ne bi doprinela da se podignu prihodi konobarima, već da bi se njima ova mera najmanje isplatila.
 
"Potrošačima bi u suštini bilo isto, ali bi same radnike destimulisalo, jer bi dobar deo tog bakšiša otišao na plaćanja državi. Ne verujem da će im država dati novu kategoriju za to i da će im dozvoliti da ne plaćaju doprinose na taj iznos, jer pretpostavljam da će ići na to da bi mogli lako da zloupotrebljavaju i da manipulišu. Mogli bi da daju radnicima minimalnu platu i da jednostavno otkucaju bakšiša koliko im treba. Sa doprinosima bi moglo da se uvede da bude oporezovano kao plata sa oko 60 odsto, ali konobari ne bi imali korist od toga", kaže Trbojević.
 
Ugostitelji godinama unazad pokušavaju da sa poreznicima nađu prihvatljivo rešenje za tretman bakšiša. Georgi Genov kaže da je priprema inicijative udruženja ugostitelja u završnoj fazi i da bi ovih dana trebalo da bude prosleđena na adresu dva ministarstva - turizma i finansija. 

Komentari 120

  • Nikola

    10.02.2023 09:43
    Tako je! Gosti da finansiraju plate zaposlenima u restoranima i kafićima, a da novac predviđen za plate jadni, siromašni vlasnici iskoriste za plastične operacije svojim švalerkama, nove skupocene satove, stanove, automobile...
    Pitanje: da li konobari ostavljaju bakšiš vozačima GSPa, učiteljima, lekarima, pekarima, prodavačicama, šalterskim službenicima...
  • Lepi Brka

    10.02.2023 01:23
    Dragi konobari,

    Možete li da ne pljunete u hranu samo nama koji mislimo da treba normalno da zaradite?
  • dule

    09.02.2023 23:04
    plata
    Platu treba da im da gazda a ne da im ja dajem obavezan baksisi i nadoknadjujem malu platu...nemoze nikad biti obavezan vec samo dobrovoljan jer u protivnom svi zasluzuju baksis i taksisti i prodavci ,postari,pa cak i oni na salterima jer su vas i oni usluzili.I kod mene u firmi mi platu daje poslodavac a ne nasi potrosaci,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija