Hrvatska uputila protest Srbiji zbog zabrane ulaska hrvatskog poslanika

Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji jer je poslaniku i predsedniku stranke Suverenisti Marijanu Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju, pišu danas hrvatski mediji.
Hrvatska uputila protest Srbiji zbog zabrane ulaska hrvatskog poslanika
Foto: 021.rs
Ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman kontaktirao je u nedelju, kada je saznao za to, sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i iskazao nezadovoljstvo zbog postupanja prema državljaninu Hrvatske, a danas je Ministarstvo prenelo i protest ambasadorki Srbije u Zagrebu Jeleni Milić.
Prema navodima agencije Hina, ambasadorka Srbije danas je pozvana na razgovor u hrvatsko ministarstvo.
Zagrebački "Večernji listi" je danas preneo da je poslaniku desne, konzervativne stranke Suverenisti i članu saborskog Odbora za Hrvate van Hrvatske Marijanu Pavličeku u subotu zabranjen ulazak u Srbiju. On je bio pozvan da prisustvuje Šestoj "Šokačkoj večeri" u Vajskoj, u organizaciji Hrvatskog kulturno-umetničkog društva "Antun Sorg".
 
Pavliček je ispričao za taj list da su srpski policijaci i carinici na graničnom prelazu Bogojevo bili korektni, osim što je morao tri sata da bude u automobilu bez ikakvog objašnjenja.
 
"Nije pomoglo ni to što kao saborski poslanik imam i diplomatski pasoš koji bi trebalo da mi garantuje nesmetan prelazak granice i kretanje po drugoj državi", rekao je Pavliček.
 
On je dodao da mu je na granici diplomatski pasoš oduzet.
 
"Na kraju su mi doneli rešenje prema kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam bezbednost države i njenih građana. Posle toga mogao sam samo da se okrenem i vratim u Vukovar", ispričao je Pavliček.
 
On je rekao da ne vidi razlog za takvo postupanje srpske policije, posebno u vreme "otopljavanja odnosa" Hrvatske i Srbije, osim, kako je rekao, ako nije reč o nekakvoj osveti jer prošle godine predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije bilo dozvoljeno da poseti Jasenovac.
  • Mastodont

    06.02.2023 15:29
    Lepo je što Srbija emulira Hrvatsku
    u oblasti zabrane ulaska tuđeg desničarskog ološa. Još stotinak sličnih stavki da ispuni i možda i postane država.
  • Rados

    06.02.2023 14:36
    Kriv
    E pa sami ste krivi.Ako ste vi mogli da zabranite presedniku jedne drzave Srbije da ne moze da poseti Jasenovac najvece stradaliste Srba normalno i nije cudno sto su zabranili jednom poslaniku iz Hrvatske da poseti Vajsko.
  • Mikica

    06.02.2023 14:31
    Pa jasno je
    Sto biste vi susjedi rekli" sta se pravis glup".
    Kako sejes,tako zanjes!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.