Vlada utvrdila plan za Nacionalni stadion: Za kompleks "Ekspo" još 113 hektara

Vlada Srbije donela je uredbu o utvrđivanju druge faze Prostornog plana Nacionalnog fudbalskog stadiona, jer se u blizini najavljenog stadiona u Surčinu planira i gradnja kompleksa "Ekspo 2027".
Vlada utvrdila plan za Nacionalni stadion: Za kompleks "Ekspo" još 113 hektara
Foto: Pixabay
Sam kompleks "Ekspo 2027" bi trebalo da ima izložbeni prostor, (multifunkcionalne hale, kongresne dvorane, konferencijske sale, saobraćajne i infrastrukturne površine), smeštajne kapacitete i prateće komercijalne sadržaj, vidi se iz plana, prenosi Nova ekonomija.
Površina koja je obuhvaćena planom iznosi oko 167 hektara, dok je za sam kompleks "Ekspo" namenjeno 113 hektara.
U planu se navodi mogućnost da će kompleks "Ekspo 2027" sa Nacionalnim fudbalskim stadionom biti "generator budućih promena u okruženju", kao i da će promovisati Beograd kao organizatora velikih međunarodnih sajamskih, kongresnih, privrednih i kulturnih manifestacija.
 
"Postojeća turistička ponuda Beograda obuhvata postojeće objekte (Beogradski sajam, Sava centar) koji su u prošlosti bili domaćini velikih sajamskih, kongresnih i drugih privrednih i kulturnih manifestacija. Nažalost, većina postojećih objekata je izgrađena u periodu pre 2000. godine i funkcionalno i tehnološki ne zadavoljava savremene trendove za organizaciju velikih međunarodnih manifestacija i događaja", navodi se u prostornom planu.
 
Prostor koji je obuhvaćen ovim planom se nalazi na teritoriji gradske opštine Surčin, а navodi se da se radi o do sada neizgrađenom prostoru.
 
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je juče da će budući Ekspo 2027 biti "prava revolucija na polju nekretnina" u Beogradu, jer će promeniti perspektivu Beograda, ali i Novog Sada i čitave Srbije, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva.
 
Prema njegovim rečima to je projekat koji će generisati ne samo nove poslove u građevinskoj industriji, već i u sektorima turizma i drugih usluga".
 
"Budući Ekspo 2027 biće prava revolucija na polju nekretnina, jer će u infrastrukturnom smislu "raširiti" glavni grad i biti jedna veza Beograda sa aerodrom "Nikola Tesla" koji će utrostručiti broj putnika", rekao je ministar.
Područje Prostornog plana se nalazi u široj zoni sanitarne zaštite Beogradskog izvorišta. Najveći deo obuhvata je u zoni niske ranjivosti podzemnih voda, a samo jedan manji deo obuhvata plana ulazi u zonu umerene ranjivosti podzemnih voda, navodi se u planu.
 
Planirane su saobraćajnice Nova 1, Nova 2, Nova 3, kao i Nova 4, a u produžetku Nove 4 se nastavlja ulica Trg Zorana Đinđića koja se u centru Surčina povezuje sa Vojvođanskom.
 
Predviđen je i produžetak trase linija BG voza, na pravcima Zemun - aerodrom "Nikola Tesla" - Nacionalni stadion (linija 4) i Nacionalni stadion - Obrenovac (linija 7).
 
Planom su predviđena i parking mesta, parking za autobuse koji dovoze posetioce, kao i parking mesta za teška teretna vozila koja su u funkciji dostave. Početkom godine Vlada je donela Odluku izmeni i dopuni "Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona".
 
Odluka o izmenama propisuje da se plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona donosi fazno i u skladu sa realizacijom drugih javnih namena od nacionalnog značaja, kompatibilnih sa Nacionalnim fudbalskim stadionom. Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona Vlada Srbije je donela u martu 2022. Za sam stadion je definisana građevinska parcela od 32 hektara.
 
Opširnije čitajte u tekstu Nove ekonomije.
  • Pele

    11.02.2023 09:57
    Super, Beograd će biti svetski grad, na tim komleksu bi dodao, da se izgradi najveći aqva park u Region sa hotelima i jednim veštačkim jezerom, da bude lao u bajci ! Da ceo Region dolazi upravo kod nas i potroši svoj novac.
  • Roditelj

    10.02.2023 16:23
    Zivot
    Pare za lecenje bolesne dece su prioritet
  • Kerefeke

    10.02.2023 15:41
    Sve države koje su dosada organizovali expo napravile velike gubitke. Umesto da učimo na tudjim greškama treba nam expo da se ON exponisge.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija