Moldavska predsednica o planu za državni udar uz pomoć Srba: Cilj državu dati na raspolaganje Rusiji

Predsednica Moldavije Maja Sandu oglasila se povodom debate o bezbednosti koja se javila u tamošnjoj javnosti, a u vezi sa ruskim planom da destabilizuje državu koja se graniči sa Ukrajinom.
Kako navodi u saopštenju, moldavske institucije potvrdile su reči ukrajinskog predsednika Zelenskog o nameri Rusije da destabilizuje Moldaviju.
 
"Ruski plan da preduzme subverzivne akcije na teritoriji naše države nije novina. Pokušaji destabilizacije postojali su prošle jeseni, ali nisu uspeli da ostvare svoje ciljeve zahvaljujući intervenciji naših bezbednosnih i javnih institucija", navodi Sandu.
Dodaje i da su od oktobra do decembra moldavske institucije reagovale u nekoliko slučajeva organizovanog kriminala i pokušaja da se izazove nasilje. 
 
"Za naredni period predviđene su akcije uz angažovanje diverzanata sa vojnom obukom, kamufliranih u civilu, koji će izvoditi nasilne akcije, napadati državne objekte i uzimati taoce. Smena moći u Kišinjevu bila bi iznuđena kroz nasilne akcije, prerušene u proteste takozvane opozicije", navodi Sandu.
Dokumenti dobijeni od Ukrajinaca otkrivaju na koji način bi ove akcije bile izvedene. Sandu kaže da je plan da se za nasilne akcije koriste ljudi iz inostranstva.
 
"Na primer, materijali sadrže instrukcije za ulazak u Moldaviju za državljane Ruske Federacije, Belorusije, Srbije i Crne Gore. Uveravam vas da državne institucije rade na tome da spreče ovakve izazove i da situaciju drže pod kontrolom", poručuje Sandu.
 
Kaže da je cilj ovakvih akcija da se svrgne vlast kako bi se postavila ona koja ne bi bila legitimna i koja bi državu dala na raspolaganje Rusiji, u cilju zaustavljanja evropskih integracija. Osim toga, Moldavija bi mogla da bude iskorišćenja za rat protiv Ukrajine. 
 
  • Roman

    16.02.2023 09:48
    Moldavija
    Veštačka tvorevina...
  • miki21

    16.02.2023 08:59
    Tambura
    Opet se guramo da dobijemo po tamburi.
  • Коментатор

    16.02.2023 03:12
    Ана и Санду
    Ова има нека шизофрена цепања као наше драго оно Ана! А и оће мало да буде на телевизор!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija