Kako će đaci od 1. septembra učiti o nacionalnim temama - "iz nadužbenika, kroz projekte"

Više znanja o nacionalnim temama đaci u Srbiji od 1. septembra dobijaće iz dodatnih udžbenika koji će biti štampani za nastavu iz istorije, geografije i srpskog jezika i književnosti.
Kako će đaci od 1. septembra učiti o nacionalnim temama - "iz nadužbenika, kroz projekte"
Foto: 021.rs
Iako se ranije očekivalo da će biti promenjeni postojeći udžbenici iz ova tri predmeta, to se neće dogoditi.
Kako je za "Novosti" rekao v. d. direktora "Službenog glasnika" Mladen Šarčević, stručnjaci će osmisliti "nadudžbenik" koji će se izdavati u štampanom i digitalnom obliku.
On kaže da će na pisanju đačkih knjiga biti angažovani profesori Beogradskog univerziteta, ali i drugih univerziteta u Srbiji.
 
Šarčević je najavio i formiranje tima čiji će zadatak biti da osmisli kako će tačno izgledati "nadudžbenik", a posao treba da bude završen do početka nove školske godine.
 
"Učenici će se o najvažnijim događajima iz naše istorije upoznavati kroz projekte. Učenje o, na primer, nacionalnim parkovima u Srbiji, što je lekcija iz geografije koju sam i sam predavao, izgledaće tako što će nastavnik podeliti đake u grupe i dati im da urade projekat na ovu temu. Deca će preslušati klip, pročitati te lekcije iz dodatnog udžbenika i napraviće projekat koji će se obavezno ocenjivati", pojašnjava Šarčević.
 
Kada je reč o Jasenovcu, što je lekcija o kojoj se mnogo polemiše jer je, prema nekim ocenama, u postojećim udžbenicima štura, a đaci o događajima u NDH ne znaju gotovo ništa, i o ovoj temi učiće se - kroz projekte. 
 
Tako će, navodi Šarčević, učenici dobiti zadatak da u okviru oblasti o Drugom svetskom ratu urade projekat o Jasenovcu i Holokaustu, i za to će dobiti ocenu. Isto tako radiće se i u okviru nastave srpskog jezika i književnosti.
 
Ministarstvo prosvete pripremilo je nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima. Ministar prosvete Branko Ružić naveo je da je predlog poslat na razmatranje u kabinete predsednika države i predsednice Vlade.
 
Kako bi novi udžbenici bili svrsishodni, pojedini nastavnici poručuju da nastavni planovi i programi treba da budu utemeljeni na nacionalnim interesima, i da se kultura sećanja i poštovanja tradicije stavi u prvi plan obrazovno-vaspitnih zadataka. Prema njihovom mišljenju, treba da se postavi ključno pitanje - kakva je bila istinska uloga srpskog naroda, posebno u Prvom i Drugom svetskom ratu, koje su razmere njegovog heroizma i stradanja, pošto je poslednjih decenija istorijska uloga ovih događaja skrajnuta i obezvređena, navode Novosti.
 
Olivera Krupež, doktorka književnih nauka i profesorka književnosti i srpskog jezika u OŠ "Milica Pavlović" u Čačku, međutim, ističe da je ideja da se umesto izmene sadržaja sadašnjih lekcija urade dodatni nastavni materijali iz kojih bi se učenici, navodno, podrobnije obavestili o nacionalim temama - nedelotvorna i teško primenljiva u zgusnutom rasporedu časova.
"Najavljuju se neke kombinovane brošure koje će neko morati da plati pošto treba da se nađu pred učenicima od 1. septembra, pored udžbenika koje inače plaćaju. To je prividno rešenje za nedostatke nastavih planova, a suštinski: namet na vilajet i roditeljima, i učenicima i nastavnicima", ističe sagovornica Novosti.
 
Ona pita čemu služe dodatni materijali ukoliko iz aktuelnog nastavnog programa i regularnih udžbenika učenici ne mogu da steknu pravu predstavu o svojim precima, i onome kroz šta su prošli na trnovitom putu istorije. Profesorka Krupež navodi da u školskoj i domaćoj lektiri o stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu svedoči samo - "Krvava bajka".
  • Sava

    15.02.2023 16:38
    Reče
    prodavac krompira i osta živ.
  • Перун

    14.02.2023 22:41
    Очекујем да ови уџбеници буду писани јединствено за Србију и Српску од најиманентнијих професора са наших факултета.
  • Volim

    14.02.2023 19:15
    Ovo
    Naziv nadudzbenika: Kako biti slepo lojalan drzavi i rezimu koji besramno krade od sopstvenih gradjana, decenijama donosi sumnjive i lose politicke poteze, raspiruje nacionalnu i versku mrznju, itd. Malo bolje kad razmislim moze o svacemu da se nauci iz ove nase drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija