Nastavnici o "nacionalnim udžbenicima": Ozbiljan zaokret ka nacionalizmu kao jedinoj vrednosti

Nastavni planovi i programi za srpski jezik i književnost su preambiciozni i već previše "nacionalni", naglašavaju neki od najboljih gimnazijskih profesora.
Nastavnici o "nacionalnim udžbenicima": Ozbiljan zaokret ka nacionalizmu kao jedinoj vrednosti
Foto: 021.rs

Nakon pisanja Politike o nacionalnim udžbenicima po prvobitnom planu oko kojeg su se usaglasili državni i prosvetni vrh i novim idejama koje je na ovu temu izneo Mladen Šarčević, novi v. d. direktora "Službenog glasnika" - posebna priča su reagovanja najboljih profesora, praktičara iz učionica, koji predaju srpski jezik i književnost.

"Štampanje školskih udžbenika odavno je postao ozbiljan biznis u srpskom školstvu. Najavljeni ulazak Zavoda za udžbenike u Službeni glasniK, kako bi prvi opstao, a drugi postao još moćniji, deluje kao da je reč o nekim svetskim fudbalskim klubovima, a ne o nacionalnim izdavačkim kućama. Strani izdavači, najtiražniji u našim školama, odavno su načinili slične transfere", naglašava u razgovoru za Politiku Vladimir Milojević, profesor srpskog jezika i književnosti u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji.

O njemu najbolje govori to što je po oceni Društva za srpski jezik i književnost Srbije evo četvrtu godinu zaredom najuspešniji metodičar među srbistima u učionicama, pa ipak nije mu jasno kako će ,"nacionalni udžbenici"  biti dopuna redovnom programu i imati status ,"izborne školske knjige", dok će za nastavnike biti obavezujući.
 
"Osim  preambicioznih  nastavnih programa, srpski đaci preopterećeni su i ogromnim brojem nastavnih  predmeta. Primera radi, u drugom razredu gimnazije postoji 17 ili 18 predmeta. Neki od njih, poput srpskog ili matematike, imaju i više od jednog udžbenika. Ukoliko prosvetne vlasti dodaju još i ,nacionalne udžbenike, to će postati jedna obimna i skupa biblioteka", objašnjava  Milojević.
 
Njegov kolega iz Gimnazije u Lebanu, Dušan Blagojević, takođe nagrađivani profesor srpskog jezika i književnosti, kaže za Politiku da su pomenuti udžbenici "dijametralno suprotni strategiji obrazovanja u Republici Srbiji".
 
"Ovo je u krajnjoj meri zbunjujuće. Iz perspektive budućnosti, opasno za mlade ljude koji jako malo putuju, nemaju prilike da se upoznaju sa drugim kulturama i narodima. Čak su i školske ekskurzije, skoro sve, ograničene na Srbiju. Ovo je jedan ozbiljan zaokret ka nacionalizmu kao jedinoj vrednosti. Ne znam šta će biti sadržaj udžbenika, ali se pitam – hoće li se u njima govoriti o Jovanu Ćirilovu, Miri Trailović, Borki Pavićević, Igoru Vuku Torbici, Latinki Perović, Dimitriju Tucoviću, Koči Popoviću, Svetozaru Markoviću? Ključno pitanje – predavaće se ti predmeti u osnovnoj i srednjoj školi, a Šarčević konsultuje profesore sa univerziteta i patrijarha, čekajte – gde su nastavnici, učenici", pita Blagojević.
Kako primećuje, u eri kad učenici treba da se oslobode udžbenika, da u projektnoj nastavi istražuju različite izvore, kritički promišljaju, povezuju, Šarčević priča da će obavezati nastavnike i učenike da koriste udžbenik za projektnu nastavu.
 
"Kao nastavnik srpskog jezika i književnosti mogu pouzdano da tvrdim da nastavni planovi i programi za srpski jezik i književnost već jesu i previše nacionalni, a ko ne veruje, samo neka prebroji pisce i dela iz nacionalne književnosti. Ako se jedna izdavačka kuća spasava tako što će se štampati udžbenici koje će svi morati da kupe, onda je to zaista neinventivno. Interes države pod zastavom nacionalizma, a ne interes učenika kao budućih građana sveta - o tome se ovde radi. Dok se u svetu uvodi empatija kao predmet, mi ćemo se baviti nacionalizmom i nacionalnim identitetom. Postoje i sijaset drugih identiteta o kojima se u udžbenicima ne progovara. Ali oni podrazumevaju slobodu i širinu koju nacionalizam isključuje. I da zaključim Šekspirovim rečima iz 'Kralja Lira': 'Vodite ljubav, kralju je potrebna vojska', to je zapravo suština nacionalnih udžbenika", zaključuje Blagojević.
 
Podsetimo, novi v.d. direktor "Službenog glasnika", bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, najavio je nove "nacionalne udžbenike" koji će sadržati lekcije iz više predmeta i oblasti koji tek treba da budu određeni, a obuhvatiće, na primer, nacionalnu istoriju, kulturu, jezik, geografiju. U  njihovoj izradi, kako je najavio, učestvovaće stručnjaci, a pomoć je ponudio i Patrijarh srpski Porfirije.
  • 10x smo bogatiji od

    14.02.2023 13:56
    vas!
    Caslav
    01.02.2023 • 11:57
    @Sali@ pa mi smo za vas napredna i bogata zemlja. Ne dolaze Hrvati u Srbiju traziti leba, vec Srbi u Hrvatsku. Vi ste s Rusijom u rangu.
  • Dani sd

    02.02.2023 02:03
    odgovor @ Garisa
    Gariša, Goranci uče na srpskom. Neznanje ne ubija, ono truje.
  • ###

    01.02.2023 15:55
    @ Masa NS
    Maso srce, argument Vam je na nivou osnovca.
    @ Vladan
    Ugrozen je zbog likova poput Vas koji ako im se spomene pop ili tamo neki vojskovodja od pre 100 godina, poplase se i pobegnu jer su videli baba - rogu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.