Preminuo muzičar Papa Nik, legenda džez scene

Legenda džez scene i jedan od najtelentovanijih multiinstrumentalista na ovim prostorima, Veljko Nikolić, poznatiji kao Papa Nik, preminuo je u 68. godini.
Legenda ovdašnje džez scene Veljko Nikolić, zajedno sa Srđanom Aleksićem Fraparegom, osnovao je grupu Institut 1974. godine, koja je imala pionirske poduhvate kad je u pitanju eksperimentalni etno-džez na našem podneblju, piše N1.
Papa Nik je važio i za jednog od pokretača žanra "world music" kod nas, s obzirom da je u svojoj muzici eksperimentisao sa tradicionalnom afričkom, indijskom i balkanskom muzikom, piše RTS.
Svirao je klavir i perkusije, ali se tokom karijere izveštio kao talentovani multiinstrumentalista.
 
Svirao je i gitaru, blok-flautu, saksofon, oprobao se čak i na kineskoj violini, i pravio je i sopstvene instrumente od najrazličitijih materijala.
 
Sarađivao je tokom karijere sa Lalom Kovačevim, Milošem Petrovićem, Mališom Draškocijem, Dušanom Bogdanovićem, Borisom Kovačem, Bata Kandom, Jovanom Maljokovićem, Balkanikom, Bokijem Miloševićem, Renesansom, Fish in Oil…
 
Na vest o smrti Veljka Nikolića reagovale su mnoge njegove kolege sa kojima je sarađivao tokom višedecenijske karijere.
Grupa "Fish in Oil", sa kojom je sarađivao, uputila mu je poslednji pozdrav na svojoj Fejsbuk stranici.
 
"Otišao je Veljko, čovek od stotinu lica, hiljadu talenata i milion ideja, nepresušna istraživačka energija graditelja, stvaraoca, umetnika, strasnog zoologa i botaničara koji je bio podjednako fasciniran i uključen i u mikro i u makro Kosmose…. Nikada više ništa neće biti kakvo je bilo dok je Veljko bio s nama. Nadam se samo da ćemo skupiti snage i hrabrosti da živimo dalje po njegovim visoko ljudskim i umetnički beskompromisnim standardima kojima nas je sve zadužio dok smo živi… Putuj mirno Veljko, daćemo sve od sebe!", naveli su.
 
 
"Dobri naš Papa Nik. Putuj zauvek sa muzikom druže", napisao je muzičar Vasil Hadžimanov.
  • DžiajDžo

    21.02.2023 13:47
    Nebeski štim
    To je ono što svi tražimo!
    Plavo nebo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija